Hrvatska imala najveći pad troška rada u EU - cijena najviše rasla Rumunjima

Graf: Eurostat

HRVATSKA je u trećem tromjesečju imala najveći pad troška rada po satu u Europskoj uniji dok su istovremeno Rumunjska, Češka i Bugarska imale najveći rast, pokazuju podaci Eurostata.

Najveći rast troškova rada po satu u trećem tromjesečju u odnosu na isto razdoblje prošle godine imala je Rumunjska gdje su oni porasli za čak 14,5 posto, a slijede Češka (+9,0 posto) i Bugarska (+8,4 posto) - sve zemlje koje su proteklih desetljeća prošle duboke promjene ekonomskog sustava te se usmjerile na privlačenje investicija. Češka je najpoznatija po velikim investicijama u automobilsku industriju dok su Rumunjska i Bugarska najpoznatije po razvoju IT sektora.

Najveći pad troškova rada po satu imala je Hrvatska gdje je pad na godišnjoj razini iznosio 5,5 posto. Slijedi Malta s padom od 2,1 posto te Italija s padom od 0,5 posto.

Ako se pogledaju detaljniji podaci za Hrvatsku, u industriji su troškovi rada po satu smanjeni za 7,7 posto, u građevinarstvu za 16 posto, dok je u sektoru usluga pad iznosio 8,5 posto.

Na razini Europske unije troškovi rada po satu u trećem kvartalu porasli su za 1,9 posto, dok je u eurozoni rast iznosio 1,9 posto.

Pročitajte više