"Hrvatska je na pravoj strani i nema razloga sumnjati u njenu europsku budućnost"

PREMIJER Ivo Sanader je na početku današnje sjednice Vlade napomenuo da je s današnjim danom gotova prva etapa na putu do završetka pregovora s Europskom unijom, 2009. godine, jer su u Sabor poslani svi zakoni, koji se ubrajaju u mjerila za otvaranje pregovora.

Sanader je posebno čestitao ministrici Ani Lovrin i Ministarstvu pravosuđa, jer su oni imali najteže zadaće. Spomenuo je i kako je na službenom putu u Parizu čuo dobre poruke Hrvatskoj, koje su stigle nakon bojazni koje su se pojavile nakon irskog "ne".

"Ja sam optimist da će EU naći rješenje. Ako se to i ne dogodi, Hrvatska je na pravoj strani i nema razloga sumnjati u svoju europsku budućnost. Francuski premijer je izrazio apsolutnu potporu Hrvatskoj i nema nikakvih dvojbi da će Hrvatska postati članica EU", rekao je Sanader.

S današnje sjednice Vlada je u Sabor poslala sedam zakona i dvije uredbe, među kojima su i Zakon o javno-privatnom partnerstvu, Zakon o koncesijama i Zakon o izboru zastupnika u Europski parlament. Po prijedlogu ovog posljednjeg zakona, Hrvatska će biti jedna izborna jedinica, a broj zastupnika odredit će se Ugovorom o pristupanju Hrvatske EU. Državni tajnik Antun Palarić procijenio je da će Hrvatska imati 12 do 13 zastupnika.

D.M.
Foto: Index (Arhiva)

Pročitajte više