Hrvatska Kostajnica: Sanader obećao pomoć Vlade poplavljenim područjima

PREDSJEDNIK Vlade Ivo Sanader najavio je danas u Hrvatskoj Kostajnici, čiji su dijelovi proteklih dana bili poplavljeni, da će Vlada, nakon što dobije izvješće o štetama od poplava, na odgovarajući način pomoći poplavljenim područjima u uklanjanju šteta.

Zajedno s premijerom Sanaderom u Hrvatskoj Kostajnici danas prijepodne bili su, uz njegove suradnike, i ministar unutarnjih poslova Marijan Mlinarić te sisačko-moslavački župan Đuro Brodarac.

Nakon obilaska dijelova grada koji su proteklih dana bili poplavljeni, susreta s dvjema obiteljima u Ulici Nine Marakovića uz rijeku Unu, te kostajničkog starog grada Zrinskih, koji je većim dijelom pod vodom - premijer Sanader odao je priznanje mještanima, djelatnicima Hrvatskih voda, policajcima, vatrogascima i radnicima kostajničkog "Komunalca", koji su učinili sve da se grad obrani od poplave. Istaknuo je da je Vlada stalno pratila stanje na poplavljenim područjima i da je Hrvatsku Kostajnicu za posjet izabrao zbog zajedništva i solidarnosti ljudi u obrani od poplave, iako je teško stanje i na nekim drugim područjima, kao npr. na području slijeva Save kod Jasenovca.

Predsjednik Vlade istaknuo je da su ga gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Davor Govorčinović i predstavnici Hrvatskih voda izvijestili da se zbog brzine toka Une i velikog priljeva vode, donji dijelovi Hrvatske Kostajnice nisu mogli zaštiti od poplave, ali da su gradske i županijske vlasti učinile sve da voda ne prodre do centra grada i prekine promet glavnom gradskom prometnicom.

Mještanima je trenutačno najveći problem što voda iz vodovoda nije za piće, rekao je Sanader.

Dodao je kako je utvrđeno da nisu poduzete sve potrebne mjere u obrani od poplave tog područja - da nije dovršen gradski kolektor i da nije očišćen kanal Unčica između Hrvatske Kostajnice i Bosanske Kostajnice.

"Vlada će pitanje čišćenja tog kanala pokušati riješiti s vlastima BiH", rekao je Sanader, dodavši da će ključnu ulogu u tom poslu imati grad Hrvatska Kostajnica i općina Bosanska Kostajnica u BiH.

Izvješćujući premijera Sanadera i njegove suradnike o stanju u gradu, gradonačelnik Govorčinović rekao je da su najkritičnije razdoblje za Kostajnicu i opasnost od većih poplava prošli, jer se voda u zadnjih 20-ak sati povukla za 30 centimetra i opasnost od poplave više ne prijeti gradskom središtu.

Dodao je da je od jučer od 18 sati voda iz gradskog vodovoda zbog zamućivanja vodocrpilišta Pašina vrela neupotrebljiva za piće, te da se preporučuje prokuhavanje.

Naveo je da je poplavljeno bilo i gradsko smetlište u naselju Rosulje, te da je voda smeće raznijela preko ceste i na okolne njive. Naveo je da je gradska uprava cijelo vrijeme imala organizirano dežurstvo i da je pomagala stanovništvu u preseljenju stvari i kod dostave prehrambenih namirnica.

Upoznao je premijera s problemom gradskog kolektora, istaknuvši da je prošle godine Vlada zaustavila njegovu izgradnju i da je potrebno napraviti dvije prepumpne stanice, izgraditi kolektor dužine 860 metara i riješiti pitanje čišćenja kanala Unčica na granici s BiH.

Predstavnici grada Hrvatske Kostajnice i Sisačko-moslavačke županije izvijestili su premijera Sanadera i o drugim problemima na tom području, a premijer je obećao pomoć u njihovu rješavanju.

Pročitajte više