Hrvatska liječnica na Himalaji spasila Austrijanca ozlijeđenog u naletu lavine

ČLANICA Hrvatske ženske ekspedicije na Krov svijeta, liječnica Lana Đonlagić, sudjelovala je u spašavanju dvoje Austrijanaca koje je zahvatila velika lavina.

Samo pet dana nakon što se lavina sručila na naše alpinistice, ostatak istog ledenog bloka višeg od sto metara izazvao je novu lavinu koja je ozlijedila dva Austrijanca i jednog lokalnog penjača. Austrijanci su se ozlijedili udarivši u led, a lokalni penjač je završio u dubokoj pukotini.

> Hrvatske alpinistice u osvajanju "krova svijeta" umalo zatrpala snježna lavina

Nakon nesreće napravljen je tim za spašavanje u kojoj je kao jedina liječnica bila i naša Lana Đonlagić i koja je Austrijancima pružila pomoć na mjestu nesreće. Uz ovo herojsko djelo, Đonlagić je sudjelovala i u zbrinjavanju indijskog penjača kojemu je u baznom logoru puklo slijepo crijevo.

Naša ženska ekspedicija trebala je u svoj završni uspon na najvišu točku na svijetu krenuti sutra, no to je odgođeno zbog vjetra koji na visini od 8000 metara puše brzinom od 200 kilometara. "Imamo deset pričuvnih dana za takve slučajeve i čekat ćemo u Baznom logoru dok vremenski uvjeti za uspon ne postanu potpuno povoljni", napisao je u svome dnevnom izvještaju vođa ekspedicije Darko Berljak. U usponu na Krov svijeta sudjeluju četiri hrabre hrvatske alpinistice, 37-godišnja Jana Mijailović, 32-godišnja Vedrana Simčević, 24-godišnja Ena Vrbek i 29-godišnja Josipa Levar.

I.Kri.
Foto: Hrvatski planinarski savez

Pročitajte više