Priča o budućem šefu Hrvatske lutrije ogledalo je nesposobnosti i nemara Plenkovićeve vlade

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

"PREDLAŽE se imenovanje Marija Muse predsjednikom Uprave Hrvatske lutrije", stoji u zaključcima Vlade sa zatvorene sjednice, na kojoj je predložen opoziv predsjednika Uprave HL-a Danijela Ferića te članova Uprave Dražena Kovača i Olega Valjala. Ništa u toj odluci o imenovanju ne bi bilo čudno da Hrvatska lutrija (HL) već prije nije najurila Musu, odnosno pokrenula otkaz ugovora o radu.
 
Još nevjerojatnije zvuči činjenica da je Vlada predložila predsjednika Uprave, a da uopće nisu imali pojma da je u tijeku i radni spor.
 
Izostala osnovna provjera
 
"Ministarstvo državne imovine nema informaciju da je protiv gospodina Muse u lipnju 2016. godine pokrenut postupak otkaza u Hrvatskoj lutriji d.o.o.", stoji u odgovoru kojeg smo dobili iz ureda ministra Gorana Marića. Naime, iako je HL pod ingerencijom Ministarstva financija, kadroviranje je u toj državnoj tvrtki prepušteno Ministarstvu državne imovine.
  
Musa je bio u HL-u direktor Sektora prodaje Hrvatske, a nakon otkaza postavljen je za direktora Pružnih građevina u kojima je trenutno na poziciji direktora. Riječ je o tvrtki u sklopu HŽ Infrastrukture koja je zadužena za održavanje pruga.
 
Sada bi se Musa, odlukom Vlade, trebao vratiti u Hrvatsku lutriju. U toj državnoj tvrtki potvrdili su nam kako su Musa više nije njihov zaposlenik kao i da zbog toga traje radni spor.
 
Vode radni spor
 
"Marijo Musa bio je zaposlenik Hrvatske Lutrije d.o.o. od 2012.-2016. godine. S g. Musom se vodi radni spor o čemu će odlučiti nadležne institucije te isti nismo u mogućosti komentirati dok traje postupak", kažu nam iz HL-a, dodajući kako prije samog održavanja sjednice Vlade nitko od njih nije zatražio informaciju o radnom statusu Muse.
 
Musa je zbog otkaza tužio Hrvatsku lutriju, a sada bi se trebao ondje vratiti, a aktualna Uprava tvrdi da je sve oko povratka Muse saznala iz medija. 
 
"Neovisno o tome što je Hrvatska Lutrija u 2016. godini ostvarila rekordnu dobit od 60 milijuna kuna Uprava Društva uvažava stav i pravo osnivača, Republike Hrvatske, na imenovanje Uprave", kažu nam na kraju iz Hrvatske lutrije.
 
Na njegovim leđima bio projekt kladomata
 
Kako doznajemo, razlog za otkaz Musi bilo je što je "propustio postupati s dužnom i potrebnom pažnjom” u jednom vrlo bitnom strateškom projektu HL-a, a riječ o projektu samostojećih aparata igara na sreću - kladomata. Naime, iako je bio raspisan natječaj te potpisani ugovori, cijeli je projekt uvelike kasnio.  
 
"Zbog propusta ulaganja potrebne pažnje u upravljanju poslom, HL kao naručitelj došao je u zakašnjenje po Ugovoru o nabavi kladomata, zbog kašnjenja je postojala opasnost da izabrani ponuditelj raskine predmetni Ugovor, sa svim posljedicama koje nosi raskid ugovor uslijed krivnje jedne ugovorne strane. Kašnjenje u dovršetku projekta ima za posljedicu i gubitak očekivane dobiti i ciljeva projekta", stajalo je obrazloženju da se Musu otpusti iz Hrvatske lutrije. 
 
Sada se vade da je Musa njihovo privremeno rješenje
 
No, nitko iz Vlade nije imao pojma o tom "detalju", a sada se "vade" da je riječ ipak o "privremenom rješenju"!?
 
"Musa je predložen za predsjednika Uprave Hrvatske lutrije d.o.o. jer ima prethodno radno iskustvo u Hrvatskoj lutriji d.o.o. Prijedlog za njegovo imenovanje je podnesen kao rješenje
do imenovanja predsjednika i članova Uprave Hrvatske lutrije d.o.o. temeljem provođenja javnog natječaja, a najviše na vrijeme od šest mjeseci. Pri provođenju javnog natječaja za imenovanje predsjednika i članova Uprave Hrvatske lutrije d.o.o. propisat će se, i potom u natječaju dosljedno provjeriti, uvjeti koje će kandidati morati zadovoljiti kako bi bili izabrani za predsjednika i članove Uprave Hrvatske lutrije d.o.o.", kažu nam iz Ministarstva državne imovine.

 

Pročitajte više