Hrvatska među zemljama eurozone s dvoznamenkastom stopom inflacije u veljači

Ilustracija: Shutterstock

Inflacija u eurozoni blago je oslabjela u veljači, potvrdio je danas europski statistički ured, a rast cijena neznatno je usporio i u Europskoj uniji.

Eurostat je potvrdio procjenu o 8.5-postotnom rastu potrošačkih cijena u eurozoni u veljači, iskazanom harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP). U siječnju su porasle za 8.6 posto.

Poskupljenje hrane i energenata glavni pokretači rasta cijena

Na mjesečnoj razini potrošačke cijene uvećane su za 0.8 posto u odnosu na siječanj kada su se smanjile za 0.2 posto, potvrdio je Eurostat.

Glavni pokretač rasta cijena bilo je poskupljenje hrane i energenata. Na razini EU harmonizirani indeks potrošačkih cijena pokazao je njihov rast u veljači od 9.9 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, nakon 10-postotnog povećanja u siječnju.

Na mjesečnoj razini cijene su u veljači porasle za 0.8 posto, nakon 0.2-postotnog rasta u prvom ovogodišnjem mjesecu. 

Hrvatska u skupini zemalja eurozone s dvoznamenkastom stopom inflacije u veljači

Među zemljama EU koje nisu članice eurozone daleko su najviše na godišnjoj razini porasle cijene u Mađarskoj, za 25.8 posto u odnosu na prošlogodišnju veljaču. U Poljskoj, najvećem gospodarstvu u toj skupini, porasle su prema preliminarnom podatku za 17.2 posto.

Među članicama eurozone najviše stope inflacije bilježile su baltičke zemlje, pa je tako u Latviji iznosila 20.1 posto, a Estoniji i Litvi 17.8 odnosno 17.2 posto.

I Hrvatska je u skupini zemalja eurozone s dvoznamenkastom stopom inflacije u veljači, od 11.7 posto, iskazano harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena. 

Pročitajte više