Hrvatska na 63. mjestu po uvjetima za otvaranje novih tvrki

HRVATSKA se u 2005. nalazi na 63. mjestu u svijetu po uvjetima za otvaranje novih tvrtki, pokazalo je najnovije godišnje istraživanje tržišta kapitala Instituta Milken iz Kalifornije.

Hrvatska je ove godine sa 63. mjestom među 121 zemljom obuhvaćenom istraživanjem poboljšala svoj položaj za dva mjesta u odnosu na 65. u 2004. godini.

Istraživanje rangira zemlje prema više od 50 različitih mjerila od općih gospodarskih uvjeta i snage njihovog bankarskog sustava do stabilnosti njihove valute i učinkovitosti njihova financijskog tržišta pa do postojanja alternativnih izvora financiranja poduzetništva osim banaka.

Za poduzetnike koji žele osnovati vlastitu tvrtku Velika Britanija je pravi izbor, utvrdilo je istraživanje najboljih tržišta za financiranje poduzetništva instituta Milken, privatnog istraživačkog centra iz Kalifornije. Dobivši visoke ocjene prema većini kriterija Britanija je po prvi put rangirana na vrh ljestvice.

Hong Kong, koji je prošle godine bio prvi, pao je na drugo mjesto, a slijede Singapur i Sjedinjene Države koje su se na četvrto mjesto popele sa prošlogodišnjeg šestog.

Među prvih deset su i Švedska na petom, Danska na šestom, Australija na sedmom, Norveška na osmom, Finska na devetom te Kanada i Irska na desetom mjestu.

Novi Zeland, Argentina i Bugarska, premda su daleko od vrha ljestvice, su u prošloj godini ostvarile najveći napredak.

Bugarska se popela sa 61. u 2004. na 53. mjesto u 2005.

Slovenija je 55. poboljšavši svoj položaj za tri mjesta u odnosu na 58. u prošlogodišnjem izvješću.

Pročitajte više