Hrvatska obilježava Dan neovisnosti

HRVATSKA danas obilježava državni blagdan Dan neovisnosti, budući je toga dana 1991. Hrvatski sabor jednoglasno donio odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom državom SFRJ.

Sabor je odlukama, uz ostalo, utvrdio da Republika Hrvatska više ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ ne smatra legitimnim i legalnim, te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije SFRJ. Utvrđeno je i da Jugoslavija, kao državna zajednica, više ne postoji.

Sabor je donio i zaključke u kojima je jasno istaknuo da je na Hrvatsku izvršena agresija od strane Srbije i tzv. JNA, a JNA je proglasio agresorskom i okupatorskom.

Prethodnog dana, 7. listopada 91., istekao je tromjesečni moratorij na hrvatsku odluku o samostalnosti i suverenosti koju je Sabor donio 25. lipnja 1991.

Naime, Brijunskom deklaracijom od 7. srpnja, na zahtjev Europske zajednice da se jugoslavenska kriza rješava mirnim putem, primjena saborske odluke o samostalnosti i suverenosti odgođena je za tri mjeseca.

Nakon isteka moratorija, Hrvatski sabor je 8. listopada na sjednici svih triju, tadašnjih, saborskih vijeća donio odluku o raskidu državnopravnih veza RH s bivšom SFRJ.

Zbog mogućeg napada tadašnje JNA i srpskih terorista sjednica je u tajnosti održana u podrumu Inine zgrade u zagrebačkoj Šubićevoj ulici, jer je prethodnog dana 7. listopada zrakoplov jugo vojske raketirao Banske dvore, tadašnje sjedište hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Inače, u razdoblju tromjesečnog moratorija kojeg je Europska zajednica zahtijevala zbog mogućnosti da se kriza riješi mirnim putem, JNA i srpski teroristi pojačali su agresiju na hrvatske gradove i sela. Bezobzirno su uništavane bolnice, škole, crkve, kulturni spomenici i drugi civilni objekti.

Dan neovisnosti 8. listopada u kalendar državnih blagdana uveden je 2001. godine izmjenama Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima, a prvi je put obilježen 2002. godine.

Pročitajte više