HOK reagirao na izjave šefa Ceha ugostitelja: U Hrvatsku su dobrodošli svi

Ilustracija: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Nakon što je šef Ceha ugostitelja Franz Letica na kongresu o organizaciji Hrvatske obrtničke komore (HOK) izjavio da "nije ugodno vidjeti ni ljude koji su zamotani", o njegovim se izjavama oglasio i HOK. Govoreći na kongresu o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj, Letica je rekao: 

"To je jedan od bazena iz kojeg bismo mogli podići te plaće, kako bismo vratili sve naše građane u Hrvatsku. Svima nama nije ugodno vidjeti strance na ulici, to je činjenica. Teško je o tome govoriti u javnosti, ali hajdemo se suočiti s tim činjenicama, da nije ugodno vidjeti ni ljude koju su zamotani, drugih kultura. Nije."

HOK: U Hrvatsku su dobrodošli svi

Na njegove je izjave reagirao HOK priopćenjem koje su poslali Indexu, a u njemu navode da Letičine izjave ne odražavaju stav HOK-a. 

"Nastavno na članak objavljen na portalu index.hr pod naslovom 'Šef Ceha ugostitelja: Nije ugodno na ulici vidjeti ljude koji su zamotani', želimo jasno dati do znanja kako je stav g. Franza Letice njegov osobni stav te vjerujemo da je riječ o nespretnoj izjavi. 

Inozemna radna snaga je nužnost i realnost u današnjim okolnostima te normalno funkcioniranje hrvatskog obrtništva uvelike ovisi o istome. U Hrvatsku su dobrodošli svi pojedinci koji mogu pridonijeti razvoju hrvatskog gospodarstva, a na svima nama je da stvorimo sustav koji će svakom pojedincu omogućiti bržu integraciju u društvo i poslovni sustav.

Želimo naglasiti da se Hrvatska obrtnička komora protivi svakoj diskriminaciji na temelju roda, spola, etničkog porijekla te religijskog opredjeljenja", napisali su iz HOK-a.

Pročitajte više