Hrvatska pobijedila u ovoj rundi pregovora: Rehn odbacio slovenske prijedloge o arbitraži

HRVATSKO-SLOVENSKA granična trakavica i političke igrice nastavile su se današnjim sastankom ministara vanjskih poslova dviju zemalja, a po prvim informacijama povjerenik za proširenje EU Ollie Rehn nije prihvatio slovenske amandmane na prijedlog o arbitraži.

Po informacijama slovenske POP TV pobjedu u ovoj rundi političkih pregovora ostvarila je Hrvatska. Navodno nisu prošli slovenski prijedlozi da se granica na kopnu i moru rješava zajedno te da se spor rješava načelom pravičnosti, nego bi to bilo načelom dobrosusjedskih odnosa. Niti u dijelu spora o dodiru slovenskih teritorijalnih s međunarodnim vodama Rehn nije prihvatio slovenski prijedlog.

Dovoljno će biti da sporazum o granici potpišu dva premijera

Sve u svemu čini se kako slovenska strana nije uspjela u svojim namjerama da bitno izmijeni prijedlog arbitraže. Nisu uspjeli niti u tome da se kao uvjet za deblokadu pregovora stavi odredba da oba parlamenta moraju prihvatiti sporazum o granici, nego će biti samo dovoljni potpisi dvaju premijera. Jedino što je prihvaćeno od slovenskih zahtijeva je da imena članova arbitraže obje države zajednički dogovore.

Nakon razgovora u Luksemburgu hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković izjavio je kako su obje zemlje ostale pri svojim stajalištima o rješavanju spora i pregovorima o ulasku Hrvatske u EU te izrazio svoju nadu da će se nakon nastavka pregovora ovog tjedna pronaći rješenje. Tvrdi i kako danas to rješenje nije pronađeno te pregovori još neće biti odblokirani.

Rehn se s ministrima ponovno sastaje u srijedu

Iako naša strana očekuje da će dogovor biti postignut do summita EU koji u četvrtak počinje u Bruxellesu, malo je onih koji bi se kladili na takav rezultat ovotjednih pregovora. Rehn je najavio da će se sa dvojicom ministara, najvjerojatnije, susresti ponovno u srijedu. 

I.Kri.
Foto: AFP

Pročitajte više