Hrvatska priča o uspjehu - "Tramot" u 3 godine zabilježio rast prometa od 120 %

DANAS je u Zagrebu, u multimedijalnom centru Profile Megastore, u Bogovićevoj 7, hrvatska kompanija Tramot d.o.o službeno obilježila tri godine postojanja i uspješnog poslovanja. Tramot d.o.o. jedna je od vodećih hrvatskih tvrtki za razvoj sadržaja i poslovanja na Internetu, jedni su od najuspješnijih providera i stopa rasta im je preko sto posto godišnje.

Michael Träger, osnivač i predsjednik Uprave Tramot d.o.o., procijenio je da u Hrvatskoj niti 10 posto, od sto tisuća pravnih osoba, ne postoji na Internetu, niti imaju riješenu informatičku strukturu tvrtke. "Upravo iz tog razloga smo optimistični da ćemo i u budućnosti nastaviti rasti prema pravoj tvornici znanja, ne manjim stopama od današnjih troznamenkastih"- rekao je Träger.

Tramot d.o.o. je naime na vrlo specifičnom i novom tržištu u Hrvatskoj u protekle tri godine zabilježio rast prometa po stopi od 120 posto i tako s početnih milijun kuna u 2002., očekuje skoro 4,3 milijuna kuna u 2004. godini i to isključivo prodajući znanje i vještine domaćih zaposlenika.

Početkom 2005., kako je najavio Träger, tvrtka će otvoriti regionalne urede u Splitu, Osijeku i Rijeci. Sa širenjem usluga na cijelu Hrvatsku u idućoj godini očekuju rast prometa za 240 posto. Tvrtka je odlučila zaploviti i u međunarodne vode. Naime, u planu je i otvaranje dviju tvrtki – kćeri u Austriji i Njemačkoj, za koje su projekti već gotovi. Träger je naglasio kako se filozofija tvrtke temelji na izvozu znanja, a ne na izvozu ljudi.

Tramot je osnovan krajem 2001. godine i tada je imao dva zaposlenika - Michaela Trägera i Nenada Motiku, koji su ujedno i osnivači tvrtke. Danas tvrtka zapošljava 23 stručnjaka i ima 9 suvlasnika.

Tri su osnovne djelatnosti tvrtke:

1.) software development – razvoj programskih rješenja koja su prilagođena potrebama korisnika i poslovanju određene tvrtke

 2.) dizajn i izrada web stranica, kod čega je specifično da je CMS sustav za upravljanje sadržajem stranica, baziran na opensource tehnologijama (PHP i MySQL) koje pružaju jednaku kvalitetu kao komercijalne tehnologije, ali nude mogućnost potpune prilagodbe korisniku, od izgleda do specifičnih funkcionalnosti. Najbolja referenca za to je činjenica da je više 500 Tramotovih webova je trenutno on- linea, a čak 70 posto njih ima u sebe implementiran njihov CMS sustav. web hosting, usluga smještaja stranica na servere, iako je pružaju tek 2 godine, smješta ih u prvih pet providera u Hrvatskoj. Također jedni su od rijetkih providera koji nude 24 satnu telefonskku i e-mail korisničku.

3.) podršku, a jedini u Hrvatskoj posreduju pri registraciji svih domena koje se mogu naći na tržištu.

Zanimljivo je spomenuti da tvrtka Tramot d.o.o. ima rješenja i za live streaming - prijenos slike i zvuka putem Interneta. Takvo jedno rješenje prvi uspjeh je postiglo na Heiniken Mutimedia Bond party-u, na kojem se na Internet istovremeno prenosila slika i zvuk iz Splita, Rijeka, Osijeka i Zagreba. Reality show "Little Sister", koji je od 23. rujna do 1. listopada, pratilo nekoliko stotina tisuća korisnika, također je tehnički realizirala  Tramot d.o.o. 

Tvrtka je u pogon postavila i osigururala servere preko kojih se streaming distribuirao u Hrvatsku i u druge države, u Bosnu i Hercegovinu i u Ameriku te je streaming istovremeno mogao pratiti neograničen broj ljudi.

U tri godine tvrtka je isporučila ukupno 574 projekta.

"Nema toga što ne možemo riješiti, nema toga što nismo radili. Nema prevelikih, ni premalih poslova - mi pravi smo "krojači" u hrvatskoj IT industriji - za svakog "skrojimo" pravo rješenje, prema željama i mogućnostima" - zaključio je Nenad Motika, osnivač i član Uprave Tramot d.o.o.

Rođendanski party, na koji je Tramot d.o.o. pozvao nekoliko stotina svojih klijenata i sve prijatelje tvrtke, održat će se 14. listopada 2004., u 20 sati u Exotic baru Papaya, na Šalati.

Pročitajte više