Hrvatska se požalila UN-u: Mladić bi trebao odgovarati za zločine u Škabrnji i Zadru

HRVATSKI veleposlanik pri UN-u Ranko Vilović je danas na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a rekao da bi bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić na Haškom sudu trebao odgovarati i za zločine u Hrvatskoj.

"Pravda mora biti ispunjena i u tim slučajevima", kazao je Vilović nakon što su izvještaje podnijeli predsjednik Haškog suda Patrick Robinson i glavni haški tužitelj Serge Brammertz.

Treba se sjetiti i Mladićevih žrtava u Hrvatskoj


Vilović je pozdravio uhićenje Mladića, "jer se mandat Haškog suda ne može privesti kraju bez uhićenja preostalih bjegunaca", ali se uz žrtve u BiH prisjetio i onih u Škabrnji, Zadru, Šibeniku, Vrlici, Sinju, Kijevu i drugim hrvatskim mjestima, piše FENA.

Tijekom rata u Hrvatskoj, Mladić je bio načelnik štaba 9. korpusa JNA u Kninu. Županijski sud u Šibeniku ga je osudio na 20 godina zatvora zbog napada na Kijevo 1991. godine,l a teretilo ga se i za napade na civile u Šibeniku i Zadru te raketiranje Požege s područja BiH. Uz sve te optužbe, tražili smo ga i zbog izdavanja zapovjedi za rušenje brane i hidroelektrane Peruča. 

Pročitajte više