Hrvatska slavi Dan državnosti. Znate li što se na današnji dan dogodilo?

Foto: Shutterstock

HRVATSKA slavi Dan državnosti,  prije 33 godine, 30. svibnja 1990., konstituiran je prvi demokratski, višestranački sabor i potvrđena njegova povijesna uloga u očuvanju hrvatske državnosti. Posebno, svečarsko raspoloženje vladalo je tog 30. svibnja diljem Hrvatske, osobito na zagrebačkom Trgu svetog Marka.

Nakon desetljeća komunističke vlasti i jednoumlja, u saboru su se okupili zastupnici izabrani na demokratskim i višestranačkim izborima koji su održani u dva kruga, u travnju i svibnju 1990. i na kojima je uvjerljivo pobijedio HDZ. Na konstituirajućoj sjednici izabrano je vodstvo novog višestranačkog sabora, za predsjednika Žarko Domljan, a za potpredsjednike Ivica Percan, Stjepan Sulimanac i Vladimir Šeks.

"Mislim da izražavam osjećanje svih zastupnika ako kažem da iskazano veliko povjerenje birača u ovaj sabor nalaže svima da poštujući prošlost usmjerimo svoj poglede na budućnost, da okupimo sve ljude dobre volje, sve duhovne, stručne, materijalne potencijale zemlje u ostvarenju zajedničkoga cilja - slobodne, demokratske i suverene Hrvatske“, kazao je Domljan.

Za predsjednika Izvršnog vijeća sabora izabran je Stipe Mesić, a za predsjednika Predsjedništva SR Hrvatske dr. Franjo Tuđman.

Tuđman: Nisam sumnjao da će hrvatski narod pokazati zrelost na izborima

Obratio se nazočnima i istaknuo kako je Hrvatski državni sabor kroz povijest bio čuvar suvereniteta (s izuzetkom razdoblja od 1918. do 1941.) hrvatskoga naroda u odnosu na druge nacionalne i državne zajednice.

Kazao je i kako nije sumnjao da će hrvatski narod pokazati svoju zrelost na prvim demokratskim izborima, "iz kojih je proizišao sabor“ te izrazio uvjerenje da će "on znati i moći pod vodstvom svoga istinskoga predstavništva, izgraditi život dostojan slobodnih ljudi u svojoj jedinoj, napaćenoj ali svetoj domovini“.

Prvi saziv sabora imao je 351 zastupnika i tri vijeća: općina, udruženog rada i Društveno-političko vijeće.

Sabor konstituiran 30. svibnja 1990. radio je nešto duže od dvije godine i u tom je razdoblju, odrađujući dio mandata u posebnim, ratnim okolnostima, donio povijesne odluke o hrvatskoj suverenosti i samostalnosti, te o raskidu državno-pravnih sveza s bivšom SFRJ, kao i "božićni Ustav".

U povodu Dana državnosti predsjednici sabora i vlade Gordan Jandroković i Andrej Plenković u utorak će položiti vijence kod Spomenika domovini.

Nazočit će i svetoj misi za domovinu koju će predvoditi nadbiskup zagrebački mons. Dražen Kutleša.

Središnja svečanost proslave Dana državnosti i 10. godišnjice hrvatskog članstva u Europskoj uniji bit će svečani koncert koji će se navečer održati u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu uoči kojeg će se premijer održati govor.  

Pročitajte više

 

Pročitajte više