Hrvatska Srbiji: Odnose ugrožavaju izjave koje imaju veze s Miloševićevom politikom

DRŽAVNI tajnik za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Mario Nobilo danas je razgovarao sa srpskim veleposlanikom u Hrvatskoj Stanimirom Vukičevićem u vezi sa izjavom srpskog ministra o traženju statusa konstitutivnog naroda za Srbe u Hrvatskoj.

U svojim izjavama za medije srpski ministar dijaspore Srđan Srećković je ovih dana najavljivao da će se za pripadnike srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj tražiti status konstitutivnog naroda u Hrvatskoj. Nobilo je Vukičeviću izrazio nezadovoljstvo Hrvatske zbog takve Srećkovićeve izjave.

Odnose ugrožavaju izjave koje se mogu povezati s agresorskom politikom


"Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija ocjenjuje kako svaka izjava koja dolazi od visokih dužnosnika Vlade Republike Srbije, a koja se može dovesti u vezu s agresorskom politikom Slobodana Miloševića, može ugroziti dosad postignutu razinu bilateralnih odnosa između Hrvatske i Srbije. Isto tako, takve su izjave za Republiku Hrvatsku potpuno neprihvatljive, te štete daljnjem razvoju dobrosusjedskih odnosa za koje se zalaže Republika Hrvatska", napisali su u priopćenju iz Ministarstva vanjskih poslova.

"Nakon ukidanja tog statusa 1990. godine Srbi u Hrvatskoj su najbrojnija manjina u toj zemlji i pored činjenice da je njihov broj sada tek oko 200.000. Upravo zbog toga, naš je legitiman zahtjev tražimo status konstitutivnog naroda. Međutim, realno gledano, dug je put do ostvarenja tog cilja", kazao je u intervju za beogradski list Danas srpski ministar Srđan Srećković.

Pročitajte više