Hrvatska: Sutra se obilježava prvi nacionalni "Dan bez dima"

U HRVATSKOJ će sutra, na prvi dan korizme, po prvi puta biti obilježen nacionalni ´Dan bez dima´ s ciljem da pušači na taj dan ne zapale cigaretu i, ako je moguće, trajno prestanu pušiti, rečeno je na konferenciji za novinare u Školi narodnog zdravlja ´Andrija Štampar´.

´Dan bez dima´ sutra će biti obilježen u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, a sve bebe rođene u hrvatskim rodilištima dobit će na dar podbradnike s natpisom ´Ja sam rođeni nepušač´.

Akcija ´Dan bez dima´ bit će obilježena i u Hrvatskoj vojsci s ciljem da nepušenje postane sastavni dio vojne obuke, rekao je zamjenik Glavnog stožera oružanih snaga HV-a general bojnik Slavko Barić. Dodao je da će se u povodu ´Dana bez dima´ vojnicima sutra obratiti ministrica obrane Željka Antunović.

Tijekom idućih četrdeset dana na HTV-u će biti emitiran spot ´Hrvatska diše´ koji je animirao Joško Marušić.

Direktor Škole narodnog zdravlja Stipe Orešković ističe kako je ´Dan bez dima´ nastavak akcije ´Recite da napušenju´ koja je u proteklih godinu dana uspjela osloboditi javnost dvojbe je li pušenje štetno. Sada želimo pomoći pušačima da prestanu pušiti, a to želi njih 80 posto, kaže Orešković.

Osim predstavnika Hrvatskog sabora i Vlade, akciju su podržale Katolička crkva, Hrvatska udruga poslodavaca, sindikati i brojne ostale udruge i pojedinci.

Dekan Medicinskog fakulteta Boris Labar upozorio je da pušenje izaziva tri velike skupine bolesti - aterosklerozu, bolesti koje izazivaju promjene na plućima te zloćudne tumore, među kojima je najčešći rak pluća.

U ime Vlade potporu akciji ´Dan bez dima´ izrazio je potpredsjednik Ante Simonić rekavši kako će problemi ovisnosti u budućnosti biti najveći socio-ekonomski problemi zemlje, pa Vlada mora provoditi mjere za njihovo suzbijanje.

Ministar zdravstva Andro Vlahušić upozorio je da nije lako utjecati na promjene u ponašanju ljudi, no akcija protiv pušenja u protekloj je godini pokazala dovoljno rezultata u poboljšanju kvalitete života.

Citirajući Papin poziv u ovogodišnjoj korizmenoj poslanici na ´kulturnu solidarnost´, pomoćni biskup zagrebački Josip Mrzljak pozvao je pušače da se odreknu pušenja tijekom korizme, a ako je moguće, neka nastave bez cigareta i dalje.

Pročitajte više