Na HTV-u imali beskonačan prilog o ATJ Lučko. Prešutjeli zločin u Gruborima

Foto: HRT

OKO šest skupih minuta sinoćnjeg udarnog televizijskog dnevnika Hrvatske televizije potrošeno je na prilog o Antiterorističkoj postrojbi hrvatske policije Lučko. Trideset godina od njezina osnutka obilježeno je prvo euforičnom najavom urednika i voditelja Đurice Dropca – nahvalio je postrojbu kao najelitniju u hrvatskoj policiji i prvu koja se mogla suprotstaviti agresoru u čemu je zauvijek izgubila 19 pripadnika – a potom i snimljenim prilogom o tome kako danas izgleda obuka specijalaca s izjavom ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića. Njemu je, pohvalio se, od prvog dana mandata bilo jasno da u postrojbu treba dodatno ulagati pa je za nešto više od tri godine na nju potrošeno "više od 97 milijuna kuna". Riječi ministra, zapovjednika Mate Bilobrka i ustreptalog novinara Eugena Husaka popraćene su uzbudljivim snimkama vježbi specijalaca.

Pričalo se i o Katoličkoj crkvi, ali ne i o zločinu

Tu se nije stalo. Nakon priloga vidjeli smo i Husakov razgovor s Alenom Klabotom, "zapovjednikom Zapovjedništva specijalne policije", te s Darkom Lutringom, predsjednikom Udruge ratnih pripadnika ATJ-a Lučko koji se prisjetio da je postrojbi pristupio motiviran "težnjom hrvatskog naroda za svojom državom", a nije zaboravio ni Katoličku crkvu. Novinar Husak na koncu je spomenuo ponos, duh Domovinskog rata. Nema o čemu nije bilo riječi. Osim o zločinu u Gruborima.

>> Markač na suđenju za zločin u Gruborima: Mislio sam da je mali incident, nisam imao pojma gdje su Grubori

Optužena trojica, nitko nije osuđen

Kratko povijesno prisjećanje veli da su policijski specijalci dobili zadatak očistiti teren iznad Knina, a uoči dolaska Vlaka slobode s Franjom Tuđmanom. Akcija, koju je vodila proslavljena ATJ Lučko, trajala je 25. i 26. kolovoza 1995. godine, u njoj je ubijeno šestero civila, seljana Grubora, samo dvoje je bilo mlađe od 60 godina. Zbog toga do danas nitko nije odgovarao, premda je bilo nekakvih pravosudnih pokušaja. Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo tek je 2010. godine podiglo optužnicu protiv trojice pripadnika ATJ-a Lučko Frane Drlje, Bože Krajine i Igora Benete. Beneta je, nakon najave da će progovoriti o detaljima zločina, pronađen mrtav, obješen, u šumi između Knina i Gračaca.

Suđenje je okončano oslobađajućim presudama.

>> Presuda za zločine nad civilima u Gruborima: Specijalci ATJ Lučko opet oslobođeni krivnje

Značaj Medvedovih poruka

Grubori su se vratili u centar medijske pažnje nedavno kada se na komemoraciji u organizaciji Srpskog narodnog vijeća pojavio Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja.

>> Milanović: Ono što se dogodilo u Gruborima u meni je izazvalo moralni užas

"Pružamo ruke za zajedničku budućnost. Hrvatska se i danas oporavlja od posljedica nametnutog nam rata. Hrvatska žali zbog svih civila i naša je dužnost iskazati pijetet nevinim žrtvama. Hrvatska žali zbog svih stradalih. Otiđimo danas iz ovog mjesta sa željom da tišinu u ovom mjestu što prije zamijeni radost. Sve žrtve neka počivaju u miru", poručio je Medved, a mediji su danima analizirali značaj njegova dolaska u Grubore i riječi koje je izgovorio.

Dobar novinarski posao

Sada se ispostavilo kako sve miroljubive i bitne poruke poslane toga dana iz Grubora nisu stigle do državne televizije čiji novinari još uvijek nemaju volje otvoriti ovu temu mimo neophodnog minimuma propisanog državnim protokolom.

>> Specijalci održali mimohod potpore Markačevom zamjeniku Sačiću i još četvorici uhićenih kolega

Ili barem zapitati zapovjednike ATJ-a Lučko kako s ovim odmakom gledaju na ono što se dogodilo u Gruborima. To bi, recimo, bio minimum dobrog novinarskog posla, a njega vrlo često nije uputno tražiti na HRT-u.

Pročitajte više