Stožer je objavio detalje popuštanja mjera. Promijenjena odluka o glazbi na terasama?

Foto: Pixsell

HRVATSKA od ponedjeljka popušta mjere. Iako je danas na konferenciji za medije rečeno kako će HZJZ danas objaviti detaljne upute za novo popuštanje, to se nije dogodilo.

Ono što je zasad poznato jest da se otvaraju terase kafića i restorana koje će moći raditi od 6 do 22 sata te se dopuštaju treninzi u zatvorenom uz pridržavanje epidemioloških mjera.

Mjere za terase - ipak će biti dopuštena glazba

Šef Stožera i potpredsjednik vlade Davor Božinović kazao je na konferenciji za novinare kako se novom odlukom gosti mogu posluživati na terasama od 6 ujutro do 22 sata, i to samo na otvorenim dijelovima objekata. Moraju se ukloniti pregrade na terasama kako bi kolao zrak.

Što se tiče udaljenosti među stolovima, ona će biti kao što je to bilo i prije, a to znači da stolovi moraju biti udaljeni tri metra kako bi se osigurao razmak među gostima za različitim stolovima od minimalno metra i pol.

Iako je na današnjoj konferenciji za medije ministar Davor Božinović kazao da neće biti dozvoljeno puštanje glazbe, Večernji je objavio da su odluku su promijenili. Udruge glazbenika i ugostitelja postigle su dogovor sa Stožerom te je dozvoljena glazba, uz uvjet da ne bude preglasna.

Ovisno o veličini terasa izračunava se najveći broj korisnika i mora biti vidljivo istaknut svima. Pri ulasku mora biti dezinficijens.

Prilikom ulaska u zatvoreni dio ugostiteljskog objekta, koji je dopušten samo radi korištenja toaleta, nužno je nositi masku.

Što se sporta tiče, dopušteni su samo treninzi bez kontakata među sportašima. Dvorane se moraju redovito provjetravati i može biti jedna osoba na 20 metara četvornih u dvorani i o tome mora biti izvješena obavijest.

Treninzi grupnih sportova poput nogometa te kontaktnih sportova mogu se održavati, ali samo tako da se radi na kondiciji i vještinama koje ne uključuju međusobni kontakt.

Tako, primjerice, košarkaši mogu vježbati vođenje lopte i pucanje na koš, bez utakmica u kojima dolazi do kontakta.

Vraća se karantena na 14 dana

Capak je rekao da će danas biti objavljene nove upute o karanteni i testiranju. Karantena za sve bit će vraćena na 14 dana.

"Mi ćemo svu karantenu vratiti na 14 dana. Ona je bila spuštena na 10 dana, to je napravljeno uglavnom radi bržeg povratka zdravstvenih djelatnika. Sad ćemo to vratiti jer je većina zdravstvenih djelatnika cijepljena. Imamo manje oboljelih, ali ne znamo koliko je britanskog soja u populaciji. To će biti objavljeno danas", rekao je Capak.

Mjere koje su na snazi od ponedjeljka do 15. ožujka

Stožer je donio još pet odluka. Tri se odluke odnose na produljenje trajanja mjera za javni prijevoz, granice i trgovine i šoping-centre. Sve dosadašnje mjere produljuju se do 15. ožujka.

Stožer je donio i odluku o prestanku važenja mjere zabrane uplovljavanja putničkih brodova na međunarodnim kružnim putovanjima u morske luke i luke unutarnje plovidbe.

Također je donesena odluka o prestanku posebnih mjera za područje Ličko-senjske županije.

  • zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 25 osoba na jednom mjestu;
  • na privatnim okupljanjima i svečanostima može biti prisutno najviše 10 osoba iz najviše 2 različita kućanstva;
  • javna događanja te okupljanja i svečanosti svih vrsta mogu trajati najdulje do 22 sata;
  • na pogrebima, posljednjim ispraćajima i polaganjima urni može biti prisutno najviše 25 osoba, sućut ožalošćenima se ne smije izražavati bliskim kontaktom, a uprave groblja obvezne su nadzirati pridržavanje protuepidemijskih mjera;
  • ograničenje radnog vremena za pekarnice i trgovine kruhom i pekarskim proizvodima do 22 sata;
  • zabrana prodaje alkoholnih pića u vremenu od 22 sata do 6 sati;
  • ograničenje rada ugostiteljskih objekata i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja pružaju ugostiteljske usluge tako da hranu, piće, napitke i slastice mogu usluživati samo na otvorenim prostorima za usluživanje, uz strogo pridržavanje propisanih mjera i posebnih preporuka HZJZ-a, a radno vrijeme može biti od 6 do 22 sata
  • obustava održavanja svadbenih svečanosti;
  • radno vrijeme casina, automat klubova i uplatnih mjesta za klađenje može biti od 8 do 22 sata, uz zabranu pružanja ugostiteljskih usluga
  • strogo pridržavanje mjera u teretanama i fitness centrima
  • obustava organiziranih plesnih škola
  • obustava održavanja radionica, osim dječjih igraonica koje se mogu održavati uz strogo pridržavanje mjera
  • obustava održavanja svih amaterskih kulturno umjetničkih izvedbi, programa i manifestacija te proba amaterskih sastava, družina i zborova, uključujući i crkvene zborove;
  • zabrana konzumacije hrane i pića tijekom kino projekcija;
  • obustava održavanja sajmova i drugih oblika gospodarskih i turističkih događanja ili priredbi gdje se prodaju, izlažu ili prikazuju proizvodi;
  • zabrana svih natjecanja osim za klubove koji se natječu u 1. i 2. rangu natjecanja u seniorskoj konkurenciji i u 1. rangu natjecanja u juniorskoj konkurenciji na nacionalnoj razini u ekipnim sportovima, kao i klubove koji se u individualnim (pojedinačnim) sportovima natječu u seniorskoj konkurenciji u ekipnim klupskim natjecanjima na nacionalnom nivou u najvišem rangu u liga sustavu natjecanja te natjecanja kategoriziranih sportaša u individualnim sportovima (pojedinačnim) i sportaša nacionalne razine koji se pripremaju za europska i svjetska natjecanja sukladno popisu koji, na prijedlog Hrvatskog olimpijskog odbora, Hrvatskog paraolimpijskog odbora i Hrvatskog sportskog saveza gluhih, odobri Ministarstvo turizma i sporta;treninzi u zatvorenom mogu se održavati samo tako da prilikom treninga ne dolazi do kontakta između sportaša i uz pridržavanje mjera HZJZ-a
  • sportska natjecanja i treninzi koji su dopušteni mogu se održavati samo bez gledatelja i uz strogo pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a organizatori su obvezni osigurati da se svi sportaši i nužno tehničko osoblje koje je prisutno pridržavaju propisanih epidemioloških mjera te da se sportski objekti iznimno koriste samo za potrebe dopuštenih aktivnosti; 
  • škole stranih jezika mogu svoju djelatnost obavljati uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera
  • autoškole teorijski dio mogu održavati samo online ili na drugi način za održavanje kontakata na daljinu, satovi vožnje mogu trajati najviše 45 minuta uz obvezno mjerenje tjelesne temperature prije ulaska u automobil, pauza između dva kandidata mora biti minimalno 10 minuta za prozračivanje i dezinfekciju automobila te se mora voditi evidencija svih polaznika na satovima vožnje;
  • obvezno korištenje maski za lice ili medicinskih maski na otvorenom prostoru kada nije moguće održavati fizičku distancu od najmanje 1.5 metar;
  • obaveza stanara, upravitelja zgrada, poslodavaca i predstavnika javnih ustanova redovito dezinficiranje svih zajedničkih površina (rukohvati, liftovi, radne površine, sanitarni čvorovi, i slično);
  • preporuka da se vjerski obredi kad god je to moguće prenose putem radio, TV programa ili na drugi način koji će omogućiti vjernicima da prisustvuju vjerskom obredu bez dolaska u vjerske objekte. 

Stožer je donio još pet odluka. Tri se odluke odnose na produljenje trajanja mjera za javni prijevoz, granice i trgovine i šoping-centre. Sve dosadašnje mjere produljuju se do 15. ožujka.

Stožer je donio i odluku o prestanku važenja mjere zabrane uplovljavanja putničkih brodova na međunarodnim kružnim putovanjima u morske luke i luke unutarnje plovidbe.

Također je donesena odluka o prestanku posebnih mjera za područje Ličko-senjske županije.

Postrožuju se mjere u Dubrovniku i četiri općine

Županijski stožer civilne zaštite zatražio je od Nacionalnoga da se za grad Dubrovnik i općine Ston, Dubrovačko primorje, Župu dubrovačku i Konavle ne popuštaju mjere već zbog nepovoljne epidemiološke situacije postrože.

Postrožene mjere, koje će vrijediti od 1. do 13. ožujka, uključuju zabranu održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 15 osoba (dosad ograničenje do 25), a na privatnim okupljanima i svečanostima može biti prisutno najviše do osam osoba iz najviše dva različita kućanstva (prije do deset). Poslodavcima se preporučuje organizacija rada od kuće, odnosno u smjenama te uvođenje kliznog radnog vremena gdje god je takva organizacija rada moguća, a stožerima jedinica lokalne samouprave s područja Dubrovačko-neretvanske županije nalaže se provoditi pojačani nadzor mjera.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić istaknuo je kako se ubrzano povećava broj zaraženih, posebno u Konavlima.

Kumulativno 14-dnevna incidencija je u Konavlima narasla sa 1108 na 2565, što je povećanje od 130 posto. U Župi dubrovačkoj je u istom razdoblju zabilježen je rast sa 360 na 912, što je 150 posto, rekao je Lakić. U Dubrovniku je zabilježeno povećanje od 44 posto.  

U Dubrovačkom primorju incidencija je porasla sa 184 na 461 a u  Stonu sa 40 na 121. "Usporedbe radi na razini Dubrovačko-neretvanske županije to je porast od 71 posto, s 309 na 529”, rekao je i  dodavši kako su brojke na Korčuli i Neretvi ipak puno niže.

Sve zemlje regije produžuju ili uvode strože mjere

Zemlje regije posljednjih dana bilježe velik rast broja novih slučajeva. Neke zbog toga uvode strože mjere, dok druge produžuju postojeće.

Crna Gora postrožila mjere, a ako se situacija ne popravi, ide u opće zatvaranje

Crnogorske zdravstvene vlasti pooštrile su epidemiološke mjere nakon što je već tjednima broj novooboljelih u prosjeku 500 na dnevnoj razini, što znači da se svakodnevno koronavirusom zarazi gotovo 0.1 posto ukupne populacije Crne Gore.

Novim mjerama uvedeno je zatvaranje u Herceg Novom, a iste mjere produljene su za Budvu i Tivat, gdje je zatvaranje aktivno već dva tjedna, dok je u većem dijelu Crne Gore produljena zabrana rada ugostiteljskih objekata, a uz to je zabranjena i prodaja kave za van.

Novim mjerama preporučuje se rad od kuće u državnim i privatnim tvrtkama.

Listi zemalja čijim je državljanima za ulazak u Crnu Goru potreban negativan PCR-test dodani su Luksemburg, San Marino, Slovačka i Bugarska.

Vodeći crnogorski epidemiolog Igor Galić rekao je da je trenutna epidemiološka situacija u zemlji izuzetno složena te da se Crna Gora već tjednima nalazi među vodećim državama u svijetu po broju novooboljelih na dnevnoj razini i da je nedavno ušla na listu 10 zemalja s najvećim brojem preminulih na 100 tisuća stanovnika.

Mađarska ostaje u djelomičnom lockdownu do 15. ožujka

Mađarska će produljiti djelomično zatvaranje do 15. ožujka jer se očekuje daljnji rast zaraza iduća dva tjedna.

"Treći val pandemije zahvatio je Mađarsku i covid-brojke će se pogoršati u idućih tjedan do dva. Neki tvrde da ćemo vidjeti dramatično pogoršanje", rekao je Gergely Gulyas, šef kabineta premijera Viktora Orbana.

Sve osnovne škole zatvorene su od 11. studenoga, hoteli i restorani mogu samo dostavljati hranu, zabranjena su sva okupljanja i na snazi je policijski sat od 20 sati. 

U Mađarsku bi u ožujku i travnju trebalo stići milijun doza cjepiva Sinopharma te još 3.5 milijuna u svibnju. Zemlja je ovaj tjedan počela cijepiti stanovništvo tim cjepivom nakon što je u prvoj pošiljci pristiglo 550.000 doza i time postala prva članica EU koja koristi kinesko cjepivo.

Slovenija produljila važeće mjere, jedna regija je opet u crvenoj fazi

Slovenska vlada je, zbog pogoršanja epidemiološke situacije u jednoj od 12 statističkih regija, u njoj opet uvela strože restrikcije, dok se u ostalima do 5. ožujka produljuju mjere koje su vrijedile i do sada.

"Epidemiološka slika u obalno-kraškoj regiji bitno je slabija nego u ostalima", rekla je na konferenciji za novinare glasnogovornica vlade Maja Bratuša, dodavši da će se za nju primijeniti mjere i restrikcije koje vrijede za takozvanu crvenu fazu pandemije.

Zato će u toj regiji, čiji je centar Koper, od subote ponovo biti zatvorene za kupce neesencijalne trgovine s površinom iznad 400 četvornih metara i neke servisne aktivnosti, dok će u svim preostalima biti potrebno redovno testiranje zaposlenih na koronavirus. Još nije jasno hoće li stanovnici u tom dijelu Slovenije opet biti zatvoreni u općinske granice, kako je inače predviđeno prema vladinom semaforu kad se dođe u crvenu fazu, prenose slovenski mediji.

U BiH nagli skok broja zaraženih, uvedene strože mjere

U Bosni i Hercegovini je zabilježen nagli skok dnevnog broja novozaraženih. Epidemiolozi u BiH već danima upozoravaju kako sve ukazuje na to da se, nakon razdoblja razmjerne stabilnosti tijekom siječnja, zaraza sada ponovo širi, a ocijenili su kako je to rezultat sve slabijeg poštovanja propisanih mjera ograničenja.

Krizni stožer Federacije BiH u srijedu je uveo nove mjere ograničenja, no dopustio je nastavak rada ugostiteljskih objekata i svih uslužnih djelatnosti, kako je to bio slučaj i ranije.

Uvedene su nove restrikcije za privatna okupljanja, na kojima može biti najviše do deset osoba, a ograničenja se odnose i na sprovode, na kojima može biti najviše 25 ljudi.

U ugostiteljskim objektima sada je zabranjena živa glazba.

Inspekcijskim službama i policiji dan je nalog da pojačaju kontrole nošenja zaštitnih maski i u zatvorenim prostorima i na otvorenome.

Srbija djelomično postrožila mjere

Krizni stožer srpske vlade za borbu protiv koronavirusa odustao je od namjere da petodnevnim zatvaranjem svih ugostiteljskih objekata pokuša presjeći nagli skok broja novozaraženih, koji je već dva dana uzastopce veći od 3000, te je preporučio nešto blaže mjere.

Vladi je tako preporučena odluka skraćivanja radnog vremena do 14 sati tijekom vikenda na teritoriju cijele zemlje za sve trgovinske centre, restorane i kafiće, koji se, poglavito u zimskim centrima, smatraju ključnim izvorištem zaraze.

Gradske vlasti Beograda, koji bilježi najveći postotak zaraženih na dnevnoj razini, usprotivile su se zatvaranju ugostiteljskih objekata, argumentirajući to tvrdnjom da neće dopustiti zatvaranje prijestolnice zbog toga što se u zimskim centrima ne poštuju mjere i kafići rade do pet ujutro.

Srbija već tjednima bilježi četveroznamenkastu statistiku zaraženih na dnevnoj razini, a posljednjih se dana povećanje novih zaraza pripisuje povratku tisuća ljudi sa zimovanja, ali i neodgovornosti građana.

Vlasti su, uz angažiranje inspekcija i komunalne policije te policijsku asistenciju, znatno pooštrile kontrole poštivanja epidemioloških mjera.

Pročitajte više