Hrvatska je najkorumpiranija zemlja jugoistočne Europe

Foto: Pixsell/Goran Jakuš

ERNST & Young, velika konzultantska tvrtka, početkom ove godine je obavila istraživanje o korupciji u zemljama Bliskog Istoka, Afrike, Indiji i Europi.

Opsežno istraživanje obavljeno je kroz intervjue s 4.100 menadžera na visokim pozicijama u tvrtkama, rasprostranjenima u 41 zemlji u navedenom području.

Hrvatska na visokom petom mjestu

Prema dobivenim rezultatima, u jugoistočnoj Europi, Hrvatska je u samom vrhu po korumpiranosti. Kao zemlja u kojoj je primanje mita česta praksa u poslovnom svijetu, našli smo se na visokom petom mjestu.

Poražavajući podatak je da gotovo 80 posto hrvatskih menadžera problem korupcije vidi kao vrlo raširen. Slijede nas Slovenci i Bugari na 11. i 14. mjestu na listi.

Bugari i Rumunji posluju s manje korupcije

Visoke etičke standarde u poslovanju kao čest slučaj navelo je skoro pola menadžera iz Bugarske, dok je u Hrvatskoj to navelo manje od trećine njihovih kolega, 29 posto.

Korupciju će, prema rezultatima istraživanja, telefonski prijaviti državnim službama Slovenci i Bugari, na 13. i 14. mjestu.

Rumunjska je na 12. mjestu na listi zemalja koja smatra da upravo državne službe mogu pozitivno utjecati na pozitivna događanja u poslovnom svijetu, barem kad je o korupciji riječ.

Slijedi ju Bugarska, a tek onda Srbija, Hrvatska i Slovenija.

Pročitajte više