Hrvatska udruga Transplant podržava liječnika Kesa

HRVATSKA udruga Transplant je objavila svoje stavove povodom nedavnih događaja u KBC Rebro u kojem je Udruga dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika optužila pročelnika Kesa za nesavjesno i nekvalitetno liječenje kao i za nečasne radnje. Udruga transplantiranih se strogo ograđuje od svih istupa kojima se vrši diskreditacija osoba, rada i djelatnosti koju obavljaju, kao i od istupa Udruge dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika Rebro.

Udruga Transplant smatra da je upravo predlaganjem dr. Petra Kesa za dobitnika nagrade Grada Zagreba izrazila svoj stav o radu Zavoda za dijalizu KBC Rebro i o radu samoga liječnika. Dr. Kes je nagradu i dobio 2008. godine.

Udruga je izrazila i svoje zgražanje "pojavom i sadržajem pamfleta, nepotpisanog pisma punog neistinitih i zlonamjernih tvrdnji, koje kruži Zavodom za dijalizu KBC Rebro, kao i širenjem lažnih i uznemiravajućih glasina uperenih protiv Hrvatske udruge Transplant i njezinog rukovodstva".

Udruga je najavila da će zbog glasina koje štete njezinom ugled iskoristiti sve zakonske mogućnosti putem nadležnih institucija RH.

Optužbe za nesavjesno liječenje

Podsjetimo, sve je počelo kada je Udruga dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika KBC Zagreb - Rebro izravno optužila pročelnika Kesa za nesavjesno i nekvalitetno liječenje kao i za nečasne radnje. Dokaze su potkrijepili hematološkim i biokemijskim nalazima pacijenata koje su predali mjerodavnim državnim institucijama, uključujući i istražna tijela.

Afera je eskalirala kada je u medije procurio inspekcijski nalaz stručnog povjerenstva Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi koja je utvrdilo su rezultati dijalize prikazivani boljima nego što su bili. Štoviše, utvrđeno je da je dijaliza nekontrolirano i neselektivno intenzivirana te da su pacijenti izloženi neadekvatnoj korekciji anemije jer dobivaju nedovoljne količine eritropoetina i željeza. Proteklog tjedna pročelnik Kes podnio je ostavku i to nakon pritiska resornog ministra zdravstva i socijalne skrbi Darka Milinovića.

Nakon toga je na izvanrednom sastanu Upravnog odbora Hrvatskog društva za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju (HDNDT) Hrvatskog liječničkog zbora, a koji je sazvan zbog, kako kažu niza medijskih napisa, televizijskih izvješća i izjava liječnika i bolesnika o radu Zavoda za dijalizu, KBC Zagreb naglašeno da je "u medijima stvorena afera koje nema". Riječ je o jednoj od najvećih afera u zdravstvu koja je rezultirala smjenom pročelnika Zavoda za dijalizu KBC-a Zagreb doktora Petra Kesa, a za koju pak HDNDT kaže da je izvedena iz konteksta te da ne nedostaje objašnjenje struke.

Pročitajte više