Hrvatska udruga turizma želi poseban zakon za reguliranje turističkih vaučera

Foto: Borna Filic/PIXSELL

HRVATSKA udruga turizma (HUT) predlaže donošenje posebnog zakona koji će regulirati izdavanje turističkih vaučera od strane svih pravnih i fizičkih osoba koje su zaprimile akontacije za određene ugostiteljske i turističke usluge za razdoblje od 15. ožujka do 15. rujna, ističe za Hinu direktor HUT-a Veljko Ostojić.

"Zagovaramo zakonsko rješenje po uzoru na Francusku, gdje je zbog aktualnih iznimnih uvjeta gostima omogućeno da realiziraju svoju rezerviranu uslugu u nekom drugom razdoblju, prema dogovoru s pružateljem usluga, a najkasnije do 31. prosinca 2021. U slučaju da gost iz bilo kojih razloga ne uspije ili ne želi realizirati uslugu za koju je uplatio avans, omogućen mu je povrat avansa u cijelosti i to 31. prosinca 2021." objašnjava Ostojić taj prijedlog HUT-a.

Sigurnost za goste

Naglašava da je važan element takvog rješenja i jamstvo države ili određenih institucija za izdane vaučere, koje bi se aktiviralo jedino u slučaju gašenja poslovnog subjekta koji je vaučere izdao.

"Takvo zakonsko rješenje je važno da gostima omogući sigurnost, jer im nudi alternativni termin za rezervaciju i siguran povrat novaca u slučaju da to ne žele uz jamstvo države. Važno je i zbog turističkih subjekata, da im se ovoj krizi dodatno ne pogorša likvidnost", kaže Ostojić.

Nedavnim izmjenama Zakona o pružanju usluga u turizmu uređeno je samo izdavanje vaučera od strane putničkih agencija za otkazana putovanja, odnosno stavlja se moratorij na raskid ugovora u trajanju od 180 dana od završetka posebnih okolnosti. U toj situaciji, putničke agencije umjesto povrata novca mogu nuditi vaučere, koji će biti osigurani policom osiguranja, čime su zaštićena i prava potrošača, tj. ako netko tko je uplatio aranžman nakon 180 dana nije mogao ili htio to iskoristiti, moći će dobiti povrat novca za putovanje.

Ostojić smatra da bi slično s vaučerima trebalo učiniti i za hotele odnosno da bi se zakonski trebalo urediti da pokriva sve pružatelje usluga u turizmu.

Ministar turizma Gari Cappelli također ocjenjuje da bi i to pomoglo hotelijerima te da takav prijedlog treba dodatno raspraviti s osiguravateljima.

"Osiguranje je tu bitno, tko će primjerice vratiti novac po vaučerima ako uslijed krize dođe do stečaja nad tvrtkom koja ga je izdala. Ima tu i drugih pitanja, što bi se primjerice u tom smislu moglo učiniti putem HBOR-a", smatra ministar.

Pročitajte više