Hrvatska - utopija za one koji žele jeftino kupiti ili unajmiti otok

JEDNO od najjeftinijih mjesta za kupnju i unajmljivanje otoka je Hrvatska! Navode američki mediji koji je kupnju i ljetovanje na pustim otocima označio kao veliki svjetski trend koji su potakle poznate osobe. 

Tako se primjerice na najprestižnijoj web stranici za kupnju i iznajmljivanje otoka mogu naći hrvatski otoci, a među njima je i otok koji se nalazi na Plitvičkim jezerima! Cijena je prava sitnica, svega 350 tisuća eura, a otok se nalazi "u sredini jezera u Plitvicama".

Ništa graditi, samo posjedovati

"Kupac ne smije graditi kuću na jezeru niti išta drugo. Prema hrvatskom zakonu, stranim državljanima dozvoljeno je kupovati u toj zemlji, a jedino što trebate je dati dodatnih 2000 eura i osnovati tvrtku", piše na stranici.

"Koncept iznajmljivanja samačkog otoka kao i kupovina, sve više postaje trend", kazao je Alexis Pappas, direktor tvrtke koja posjeduje najpopularniju specijaliziranu web stranicu za ovaj tip turizma - "Private Islands"  za Times Argus, dodajući kako je prije samo nekoliko godina sve bilo nepoznanica.

"Onda su to počeli raditi poznati i odjednom je sve postalo vrlo poznato", kazao je Pappas za američke medije.  Da je tome uistinu tako može potvrditi i primjer bračnog para Ecclestone, koji su izrazili interes za kupnju jednog od hrvatskih otoka.

Najskuplji Necker, Hrvatska najjeftinija

Uglavnom, Pappasova web stranica prodaje jedan od otoka na Kornatima za 468 tisuća eura koji ima površinu od gotovo devet hektara. Najskuplji otok je "Žut" sa 11 hektara koji također pripada Kornatima, a cijena mu je 4.9 milijuna eura. Među skupljim otocima je i jedan kraj Biograda koji dođe 1.2 milijuna eura. Za Daksu kraj Dubrovnika cijena nije licitirana, već je riječ o dogovoru.

U dijelu američkih medija ovih se dana tako promoviraju tekstovi o turizmu koji kažu kako je iznajmljivanje otoka "vrlo ugodno iskustvo koje si danas mogu priuštiti gotovo svi". Kako se navodi, nisu sva iznajmljivanja otoka skupa (poput otoka "Necker" kojeg Richard Branson, vlasnik aviokompanije Virgin iznajmljuje za 322.000 tisuće dolara tjedno), već postoje puno jeftinije varijante. Naravno, među njima je naša Hrvatska, i to na prvom mjestu.

Što kaže hrvatski zakon?

No, je li baš tako? U Hrvatskoj je trenutno na snazi Zakon o otocima u kojem stoji kako nema prodaje za otoke kojima je utvrđeno vlasništvo 1/1,  dok se ne utvrdi pomorsko dobro. Primjerice, početkom godine na adresu državnog tijela zaduženog za upravljanje državnom imovinom zaprimljen je zahtjev za prodaju otoka Oruda i Palacol. No, država nije odgovorila ništa na ovaj upit, pravdajući se kako nije utvrđeno pomorsko dobro.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture dosad je, prema neslužbenim informacijama zaprimilo i "protokoliralo" ukupno 40 zahtjeva za prodaju nekretnina  na otocima. Država u nijednom slučaju nije iskoristila pravo prvokupa, no nijedan otok nije niti dobio dozvolu za prodaju, upravo zbog ucrtavanja pomorskog dobra. Prema svemu sudeći, država se ovdje služi tzv.  "zakonskim vakumom", jer posao ucrtavanja pomorskih dobara na oko šestotinjak otoka mogao bi potrajati.

No osim kupovine, otoci se mogu i iznajmiti, preporučuju američki turistički vodiči. U Hrvatskoj su također najjeftiniji otoci, a  iznajmljuju se za svega  250 dolara tjedno. Naravno u to treba, kaže se u tekstu, ubrojiti i 2000 dolara za avio kartu. Točnije rečeno, prodaju se ljetovanja na otočkim svjetionicima, na kojima su turisti često jedini stanovnici otoka. 

Otoci za iznajmljivanje, najjeftiniji

Prva destinacija je otok Sušac kojeg dobijete za svega 163 eura tjedno. Riječ je ljetovanju na svjetioniku koji je izgrađen 1878 godine, navodi se na specijaliziranoj stranici o privatnim otocima,. "Kada zapuše vjetar zvan 'bura' možete vidjeti trideset metara duboko morsko dno", stoji nadalje, a u nastavku piše: "Jedini stanovnici otoka su svjetioničar i koze,".

Ljetovanje na "Svetom Ivanu na pučini" platit će te "jeftinih" 134 eura tjedno. Također smještaj je u svjetioniku, a idealan je za sunčanje na njegovim stijenama. "Otok proporcija 70X50 metara idealan je za obitelji koje žele odmor u stilu Robinsona Crusoea", navodi se kao opis ovog otoka udaljen svega tridesetak minuta voženje od Rovinja.

Svega minuta za obilazak

Ljetovanje na Prišnjaku stajat će vas 153 eura tjedno, a otok je smješten 300 metara od Murtera. Dok jedan od najmanjih otoka Porer, koji ima svega 1.5 hektara možete dobiti za 124 eura tjedno. "Otok je tako malen da vam treba svega minuta da ga obiđete", piše u brošuri.

Odmor na Pločicama između Korčule i Hvara stoji 108 eura tjedno. Ondje nema svjetioničara jer je sve automatski, ali turisti koje se odluče na ljetovanje na toj lokaciji mogu očekivati pomoć i gostoljubivost Ante Petkovića koji povremeno posjećuje otok. U ponudi je Palagruža za 162 eura tjedno.


Ilko Ćimić 
Foto: HR Foto

Pročitajte više