Hrvatska veleposlanica u Švicarskoj napala švicarsku javnu televiziju

Foto: Twitter

HRVATSKA veleposlanica u Švicarskoj Andrea Bekić ušla je u sukob sa švicarskom javnom televizijom SRF-om zbog izvještavanja o mlaćenju migranata na granici Hrvatske i BiH. Nediplomatski napad na slobodu medija postao je tema u švicarskoj javnosti.

Podsjetimo, mlaćenje migranata je snimljeno u lipnju, za vrijeme osmomjesečnog novinarskog istraživanja u kojem je RTL-ova ekipa sudjelovala zajedno s kolegama istraživačke mreže Lighthouse Reports iz Nizozemske, švicarskog SRF Rundschaua, njemačkog ARD Studija Beč, ARD Monitora, francuskog Liberationa, nizozemskog Pointera, Novosti i Der Spiegela. 

>> Objavljene snimke, maskirani muškarci s oružjem hrvatske policije tuku migrante

Veleposlanica Bekić optužila SRF da je pristran

Bekić je optužila SRF za niz nepodopština, a dnevni list Tages-Anzeiger (TA) iz Züricha donosi veliki članak na tu temu.

"Rundschau (centralna informativna emisija, op.a.) švicarske televizije SRF izvještava na zavaravajuć i pristran način, šireći 'vlastite istine': to je hrvatska veleposlanica Andrea Bekić napisala u pismu u koje imamo uvid. Čak implicitno optužuje SRF za sudjelovanje u politički motiviranoj kampanji protiv Hrvatske. Veleposlanica iznosi svoje kritike na četiri stranice, napisane nediplomatski oštrim tonom", navodi Tages-Anzeiger u svojem članku pod naslovom "Hrvatska napada švicarsku televiziju".

Pismo veleposlanice Bekić je i odgovor švicarskim političarima Cédricu Wermuthu, Mattei Meyer i Fabianu Molini koji su nakon najnovijih novinarskih otkrića pozvali na hitan prekid pushbacka na hrvatskoj granici.

Hrvatska veleposlanica Andrea Bekić predbacuje švicarskoj javnoj televiziji da je "krajnje pogrešno i neistinito" govoriti o pushbacku koji provodi hrvatska policija. 

"Policija samo obavlja svoju dužnost i štiti vanjske granice EU. Tvrdnja da se migranti tjeraju natrag u BiH je neutemeljena", navodi Bekić.

Insinuacije o kampanji SRF-a protiv Hrvatske

Veleposlanica također sumnja da su snimke koje su postale tema u svjetskim medijima aktualne. I vjeruje da može vidjeti obrazac u izvještavanju: programi SRF-a s takvim "nepotkrijepljenim i pretjeranim" tvrdnjama uvijek se emitiraju kad se čekaju važne odluke EU u vezi s Hrvatskom

Drugim riječima, hrvatska veleposlanica u Švicarskoj sugerira da SRF provodi nekakvu kampanju protiv Hrvatske. Hibridni rat, kako bi rekao premijer Andrej Plenković.

Rundschau je odbacio optužbe i navode veleposlanice Bekić kao apsurdne.

"Sve tvrdnje u našem prilogu mogu se potkrijepiti - uključujući i to da su snimke iz 2021. godine. Dokazi su Facebook poruke s migrantima, deseci razgovora sa svjedocima i videosnimke s kamere za noćno snimanje s metapodacima. Pismo veleposlanice sadrži lažne izjave i ton je iritantan", rekao je za Tages-Anzeiger glavni urednik Rundschaua Mario Poletti.

Objave na Twitteru i Facebooku

Bekić nije odustala od napada na švicarsku javnu televiziju. Hrvatska veleposlanica se pita kako to da nema snimki policajaca koji su spasili živote migrantima, kada je SRF očito mjesecima nadzirao hrvatsku granicu dronovima. Također nema izvještaja o krijumčarenju ljudi. "Nadajmo se da će biti osam mjeseci istraživanja o tome", napisala je sarkastično Bekić.

Bekić je pak na svom Twitteru objavila da ona SRF-u nije poslala pismo, ali je istovremeno uputila na svoj Facebook, na kojem je objavila svoj odgovor na upit Tages-Anzeigera. U njemu pak priznaje da je vodila "nejavnu korespondenciju s članovima Socijaldemokratske stranke" i da "to ne želi komentirati".

Tj. Bekić nije demantirala navode da je napala švicarsku javnu televiziju, već je demantirala da je taj napad poslala direktno švicarskoj javnoj televiziji. Dapače, svoj je napad na SRF nastavila na Facebooku te se, između ostaloga, zapitala o tajmingu objave novinarskog istraživanja o ponašanju hrvatske policije prema migrantima.

Kolinda je svojedobno priznala SRF-u da Hrvatska provodi pushback...

Situacija je još apsurdnija jer je svojedobno tadašnja hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović baš SRF-u priznala da Hrvatska provodi pushback prema migrantima, uz napomenu da Kolinda nije shvaćala da je pushback sam po sebi ilegalna praksa, kršenje hrvatskih zakona i međunarodnih konvencija koje je RH potpisala.

>> Kolinda u šokantnom intervjuu priznala da hrvatska policija krši zakone

"Moje kolege su snimili ilegalni pushback migranata koji je počinila hrvatska policija. Što mislite o tome?" pitao je 2019. švicarski novinar Georg Hässler Sansano Kolindu.

"Ilegalni pushback?" odgovorila je skeptično Kolinda pa nastavila: "Zašto mislite da je ilegalan? Govorimo o ilegalnim migrantima, ljudima koji ilegalno žele ući u Hrvatsku i policija ih šalje nazad u Bosnu i Hercegovinu. Postoje otvoreni granični prolazi koji su otvoreni za sve koji žele doći u Hrvatsku i zatražiti azil."

"Što je s izvještajima nevladinih udruga i migranata o nasilju hrvatske policije. Je li to netočno?" pitao je novinar SRF-a.

"Raspitala sam se kod ministra unutarnjih poslova, ravnatelja policije i policajaca na terenu i oni su mi potvrdili da ne koriste silu koja bi bila pretjerana. Naravno da je potrebno malo nasilja kada provodite pushback, ali morate vidjeti i kakav je to teren", odgovorila je tada Kolinda i tako u samo dvije rečenice priznala da hrvatska policija provodi pushback.

... da bi onda optužila SRF da ju je pogrešno preveo

Kasnije je pak optužila SRF da je pogrešno preveo njene riječi. 

>> Kolinda se brani zbog svog skandaloznog intervjua, krivi "igre riječi"

"Oštro odbacujem pokušaj reinterpretiranja izjava vezanih uz pitanja zaštite hrvatskih granica od ilegalnih migracija. Želim istaknuti kako hrvatska policija u obavljanju poslova nadzora državne granice, samim time i granice EU, pri sprječavanju ilegalnih migracija postupa zakonito, profesionalno i humano, a sredstva prisile prema prekršiteljima zakona primjenjuje u najmanjoj mogućoj mjeri koja je neophodna za zaštitu sigurnosti policijskih službenika i za obavljanje njihovih zadaća.

Sigurnost je temeljni uvjet stabilnosti i razvoja Hrvatske i samim time jedna od mojih ključnih zadaća. To su činjenice koje nikakve igre riječi, krivi prijevodi ili iz konteksta izvučeni dijelovi izjava ne mogu i neće promijeniti", poručila je tada u odgovoru za Index Kolinda.

SRF je pak ustvrdio da nisu ni krivo preveli ni izvukli iz konteksta njenu izjavu, a to se vidi i u tada objavljenom prilogu.

Čeka se reakcija Ministarstva vanjskih poslova na istupe veleposlanice u Švicarskoj

Sada imamo situaciju da trenutna hrvatska veleposlanica u Bernu zapravo demantira i svojedobno priznanje hrvatske predsjednice te napada javnu televiziju države u kojoj se nalazi da vodi kampanju protiv Hrvatske.

Bekić jedino u svim svojim istupima nije objasnila koji bi bio motiv SRF-a da širi, kako ona to vidi, neistine o ponašanju hrvatske policije prema migrantima.

Index je u vezi istupa veleposlanice Bekić poslao upit Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, a odgovor ćemo objaviti kada ga dobijemo.

Pročitajte više