Hrvatska zatvorila 18. poglavlje Sloboda kretanja robe

HRVATSKA je danas u Bruxellesu na konferenciji o pristupanju EU zatvorila pregovore u poglavlju Sloboda kretanja robe. Time je Hrvatska zatvorila 18. poglavlje. Glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak je nakon konferencije kazao da se s današnjim zatvaranjem ukupan broj zatvorenih poglavlja povećao na 18, što je više od polovice ukupnog broja poglavlja.

"Poglavlje Sloboda kretanja robe je vrlo bitno jer je ono jedan od kamena temeljaca unutarnjeg tržišta, a činjenica da ga je Hrvatska zatvorila na najbolji mogući način potvrđuje visok stupanj usklađenosti hrvatskog zakonodavstva s europskom pravnom stečevinom", kazao je Drobnjak.

Vladimir Drobnjak je najavio kako postoji mogućnost da se u svibnju održi još jedna pristupna konferencija na kojoj bi Hrvatska mogla zatvoriti pregovore u poglavlju Porezi te eventualno otvoriti poglavlje Vanjska, sigurnosna i obrambena politika. U lipnju održat će se pristupna konferencija na ministarskoj razini na kojoj bi se mogla otvoriti preostala poglavlja i zatvoriti nekoliko njih.

Pročitajte više