Hrvatska zemlja promatrač organizacije frankofonih zemalja

HRVATSKA je u petak postala članicom međunarodne organizacije frankofonih zemalja u svojstvu zemlje promatrača, doznaje se od izvora u hrvatskom veleposlanstvu u Parizu.

Na desetom summitu frankofonih zemalja, koji se u petak i subotu održava u glavnom gradu Burkine Faso Ouagadougouu, Hrvatska je, u nazočnosti specijalnog izaslanika hrvatskog predsjednika, veleposlanika u Parizu Božidara Gagre, svečano primljena u članstvo.

Gagro je u svom govoru na summitu izrazio nadu da će to članstvo Hrvatskoj otvoriti nove perspektive suradnje s mnogobrojnim frankofonim zemljama i kulturama diljem svijeta.

Isto tako, pozdravio je ulogu frankofonih zemalja u očuvanju kulturnih različitosti kao jedinstvenog i uspješnog odgovora pitanjima koja otvara globalizacija, doznaje se iz veleposlanstva.

"Organizacija frankofonih zemalja je dokaz da je suradnja među najrazličitijim zemljama moguća, katkad unatoč bremenu povijesti", rekao je hrvatski izaslanik na summitu.

Organizacija je osnovana 1973. u Parizu, a danas okuplja 51 zemlju članicu i deset zemalja promatrača odnosno 500 milijuna ljudi na pet kontinenta. Nekada je okupljala pretežito afričke države, bivše francuske kolonije, koje su i dalje željele razvijati odnose stvarane desetljećima s Francuskom.

Stoga je prema izvornim načelima državama članicama bio zajednički francuski jezik i pripadnost frankofonskom povijesnom-kulturnom krugu. No, zbog povećanog interesa za učlanjenjem zemalja u kojima je francuski jezik malo zastupljen, u procesu širenja s vremenom ti su kriteriji ublaženi.

Kandidaturu Hrvatske je pismom od 4. veljače ove godine podnio predsjednik Stjepan Mesić, a kandidacijski dosje je Glavnom tajniku organizacije uputio ministar vanjskih poslova Miomir Žužul 16. veljače.

Pročitajte više