Hrvatska znanstvenica iz SAD-a: Preletjeli smo uragan 3 puta, trebalo nam je 6 sati

Foto: ISS

ŽELJKA STONE, znanstvenica i lovkinja na uragane iz grada Socorra, za N1 je otkrila doživljaje s leta kroz sami uragan Ian kroz koji je njezina ekipa prolazila danas više puta.

“Letimo zadnjih pet dana po četiri leta dnevno. Jedan avion leti iznad uragana i dva aviona koji probijaju na oko 3 kilometra oko uragana te prolaze nekoliko puta kroz centar”, rekla je Stone, hrvatska znanstvenica koja živi u SAD-u.

"Ovo je jako impresivan, veliki uragan"

“Jutros smo uspjeli ubaciti dron kroz samo oko uragana. On je onda zujao po uraganu dva sata. Službeno je rečeno da je ovo uragan snage 135 čvorova, mi smo izmjerili i do 183 čvora na određenim visinama. Ovo je jako impresivan, veliki uragan", rekla je.

Istaknula je da je toliko velik da njihovoj ekipi treba po šest sati u uraganu da bi ga mogli preletjeti tri puta.

"Najviše zabrinjava koliko će se zadržati"

Vezano uz opasnost za stanovnike zapadne obale SAD-a, rekla je da ju najviše zabrinjava koliko će se dugo zadržati jer se dosad vidjelo da čak i tropske oluje, ako dugo ostanu, mogu izazvati veće poplave.

“Ono što vidimo je da imamo sve više uragana jače kategorije i uragana čija brzina unutar 24 sata poraste za 30 čvorova. To je jedan proces za koji modeli ne znaju što napraviti”, poručila je.

Pročitajte više

 

Pročitajte više