Paragvaj će Hrvatskoj izručiti dvojicu Osječana koji su prenosili kokain

Foto: Getty Images

DVOJICA Hrvata koji su prije šest i pol godina uhićeni u Paragvaju zbog švercanja kokaina žele ostatak zatvorske kazne služiti u Hrvatskoj.

Mirko Novaković iz Višnjevca uskoro će biti izručen Hrvatskoj. Paragvajski Vrhovni sud uvažio je njegovu žalbu na presudu, a osječki Županijski sud s takvom se odlukom složio pa će Novaković ostatak zatvorske kazne od 18 godina odslužiti u nekoj hrvatskoj kaznionici, piše Glas Slavonije.

Novaković je uhićen u paragvajskoj zračnoj luci Silvio Pettirossi u Luqueu s 44 kapsule kokaina u želudcu. Za prenošenje droge, koja je trebala biti prodana u Francuskoj, Hrvatima je paragvajski sud odrezao 18-godišnje kazne zatvora. Kaznu počeli izdržavati 14. siječnja 2011. godine, kada su pritvoreni.

Izručenje Hrvatskoj

Slučaj Domagoja Toblera iz Josipovca nešto je drugačiji. On je, nakon uhićenja s 25 kapsula ili 350 grama kokaina, također osuđen na 18 godina zatvora, a nedugo nakon toga odlučio je kako će, po izlasku iz zatvora, ostati živjeti u Paragvaju. Tamo se naime oženio i dobio dijete, a zatražio je i državljanstvo. Sada mu se brak raspao i, kako sam kaže, želi nazad u domovinu. Ovih dana planira Vrhovnom sudu Paragvaja poslati zahtjev za izručenje Hrvatskoj.

"Imam informaciju da je moj sin maltretiran i trenutno ne kontaktiram s majkom mog Emanuela. Ona mi ne dopušta da vidim dijete, no ja se želim boriti za njega i prebaciti se u Hrvatsku s njim ili bez njega. Nakon toga želim se boriti za Emanuela i, kao i Novaković, odslužiti tu kaznu u Hrvatskoj", kaže Tobler.

On je prošle godine bio podnio zahtjev, ali ga je, zbog obiteljske situacije, i povukao.

"Odlučio sam što prije razgovarati s Ministarstvom vanjskih poslova da mi pomogne. Nadam se da će mi i financijska situacija to dopustiti, a trenutno imam tek 300-tinjak kuna mjesečno koje mi šalje moja obitelj. Taj novac odmah proslijedim sinu, no ja ću se već snaći, samo da ova agonija ovdje završi što prije", govori.

Uvjetni otpust

Mirko Novaković, koji će uskoro biti izručen Hrvatskoj, uvjetni otpust iz zatvora može tražiti u siječnju 2023. godine. Hoće li to uspjeti i Tobleru, vidjet ćemo.

Pročitajte više