Pitka voda mogla bi vrijediti kao nafta: Hrvatska je ima puno!

"HRVATSKA je treća zemlja na svijetu kada se u omjer stave površina i vodno bogatstvo koje se ispod nje nalazi te osma zemlja na svijetu po količini vode po stanovniku", tvrdi dr. Vladimir Lay, sociolog sa zagrebačkog Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar u razgovoru za Deutsche Welle na temu gospodarenja vodnog blaga.

Naime, u tekstu se naglašava kako je nedavno UNESCO Hrvatsku po dostupnosti vode i bogatstvu izvora svrstao na peto mjestu u Europi, a na 42. u svijetu te se naša zemlja smatra "vodenom velesilom". Smatra se da bi u budućnosti pitka voda mogla vrijediti koliko i nafta danas. No, u tekstu u DW-u otvoreno se pita hoće li Hrvatska kroz ovaj strateški resurs "platiti danak korupciji, cestogradnji i lošoj poljoprivrednoj praksi".

Kupi za malo, prodaj za puno

Lay tako kaže da iako zvuči kao znanstvena fantastika, ali Amerikanci su sa svojim satelitima "snimili" planet te točno znaju koliko je gdje vode.

"Amerikanci to znaju i u našoj političkoj situaciji je namjera da se s tim trguje“, misli Lay i dodaje za DW da bi to za svakoga bio odličan posao – kupiti za male novce i puno zarađivati u budućnosti.

Istovremeno u Hrvatskoj ne postoje osviještene elite koje bi usko surađivale sa stručnjacima uz čiju bi se pomoć od ovog prirodnog resursa napravila punionica hrvatskog proračuna za razvoj znanosti ili zdravstva, stoji u tekstu.

Bechtel, Coca-cola i Nestle

Da su hrvatske vode u opasnosti smatra i Vjeran Piršić iz građanske udruge Eko Kvarner navodeći kako su slični scenariji već viđeni u brojnim zemljama u kojima su aktivne svjetske korporacije poput Bechtela, Coca-Cole i Nestlea.

Za Piršića su, napominje se u tekstu, ove tri kompanije katastrofa za vodna gospodarstva diljem svijeta te je podsjetio kako su u Boliviji izbili masovni oružani neredi, a nakon što je po tom modelu privatizirano vodno gospodarstvo.

"Svjetska banka gdje god dođe traži privatizaciju svega i svačega, pa čak i vodnih izvora. A upravo je kroz naše najveće ležište pitke vode, dolinu rijeke Gacke, prošao Bechtel gradeći autocestu, pri čemu je pokupio vrijedne podatke, a za njim je došla i Coca-Cola", smatra Piršić.

Voda je moć

Za Laya je trgovanje vodnim resursima ravno izdaji, navodi Deutsche Welle dodajući da treba pronaći upravljače koji neće dopustiti strancima da odlučuju o načinima i korištenju voda. Lay smatra da se trgovinom namjerava podilaziti Sjedinjenim Državama kao i jače odškrinuti vrata Europske unije.

U tekstu se naglašava da je Vlada ne želeći sukobe s pukom i klerom pred izbore, povukla zakonske izmjene iz hitne procedure o privatizaciji voda, no očekuje se da bi nova Vlada nakon izbora to mogla ponovno učiniti.

"Vodno gospodarstvo je plodno tlo za različite oblike korupcije, a voda je moć. Kada kontrolirate vodu, tada kontrolirate populaciju bolje nego uz pomoć energije, nafte i hrane“, zaključuje Piršić na kraju. 

Pročitajte više