Hrvatske vode: Vodostaj Korane bio je rekordan, sad treba paziti da sustav izdrži

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Nakon što je dosegla najveći vodostaj ikad, Korana je prestala rasti - ujutro je zabilježen pad za dva centimetra, pa je u 8 sati izmjereno 850 cm, a zadnji porast vodostaja Kupe zabilježen je noćas u 2 sata, a u 8 sati je izmjerena razina od 840 centimetra.

I dalje traje izvanredno stanje obrane od poplava, koje se proglašava kad vodostaj Kupe prijeđe 830, a Korane 780 centimetara.

"Vodostaj Korane bio najveći zabilježeni do sada"

Zoran Pavlović iz Hrvatskih voda jutros je, uoči sjednice županijskog stožera Civilne zaštite, Hini potvrdio da je vodostaj Korane bio najveći zabilježeni do sada.

Podsjetio je na katastrofe iz 1939. i 1966. godine kada je vodostaj Kupe bio i niži, ali nije bilo nikakvog sustava obrane od poplava.

"Sad traje pražnjenje, a to prvih dvadesetak sati djeluje sporo. Nema novih oborina i treba pratiti to pražnjenje i paziti da sustav izdrži", rekao je Pavlović.

U Karlovac jutros dolazi i predsjednik vlade Andrej Plenković gdje sudjeluje na radnom sastanku s ministrima, lokalnom zajednicom i nadležnim službama o daljnjim aktivnostima svih sastavnica sustava domovinske sigurnosti i Civilne zaštite vezano za pomoć stanovništvu u poplavi. 

Mjere za sprečavanje nastajanja i širenja zaraznih bolesti

Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije je objavio mjere za sprečavanje nastajanja i širenja zaraznih bolesti među stanovnicima na zaraženom području.

Vodu za piće valja koristiti isključivo iz vodovoda ili onu koja je flaširana, upozorili su.

Ne treba konzumirati hranu koja je bila u doticaju s poplavljenom vodom ili koja se otopila uslijed nedostatka električne energije. Treba konzumirati hranu koja je pakirana ili dobro termički obrađena i konzerviranu, naveli su iz Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije. Podsjetili su i na važnosti provođenja osnovne higijene tijela.

Pročitajte više