Hrvatski BDP u prvom tromjesečju porastao 3.9 posto

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Zahvaljujući ponajviše rastu potrošnje i investicija, hrvatsko gospodarstvo poraslo je i u prvom tromjesečju ove godine, već 13. kvartal zaredom, za 3.9 posto na godišnjoj razini. Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u prvom tromjesečju ove godine realno porastao 3.9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

To je 13. kvartal zaredom kako gospodarstvo raste, ali sporije nego u posljednjem lanjskom tromjesečju, kada je rast iznosio 4.4 posto.

Rast potrošnje i investicija

Prema podacima DZS-a, potrošnja kućanstava, što je najveća sastavnica BDP-a, porasla je u proteklom kvartalu za 6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, brže u odnosu na 5.3-postotni rast u prethodnom tromjesečju.

Bruto investicije u fiksni kapital porasle su, pak, za 10.8 posto na godišnjoj razini, znatno više u odnosu na 6 posto u prethodnom kvartalu. Porasla je i državna potrošnja, za 1 posto, nakon što je u prethodnom tromjesečju ojačala 4.6 posto.

S druge strane, izvoz roba i usluga pao je u proteklom tromjesečju za 2 posto na godišnjoj razini, manje u odnosu na 4.4-postotni pad u prethodnom kvartalu.

Pritom je izvoz roba porastao za 2.9 posto, dok je izvoz usluga pao za 8.2 posto. Uvoz roba i usluga porastao je, pak, za 2.2 posto, što je prvi rast nakon tri kvartala pada. Pritom je uvoz roba povećan za 0.5, a usluga za 13.8 posto.

Rast brži od prosjeka EU

Prema sezonski prilagođenim podacima DZS-a, gospodarstvo je u prvom tromjesečju poraslo 3.9 posto na godišnjoj razini, a 1 posto na kvartalnoj razini.

Tako je rast domaćeg gospodarstva znatno brži u odnosu na prosjek u EU.

Eurostat je nedavno objavio prvu procjenu prema kojoj je u proteklom tromjesečju gospodarstvo EU, prema sezonski prilagođenim podacima, poraslo za 0.3 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok je na godišnjoj razini poraslo za 0.4 posto.

Gospodarstvo eurozone je, također, u prvom tromjesečju poraslo 0.3 posto na mjesečnoj i 0.4 posto na godišnjoj razini.

Pročitajte više