Hrvatski biskupi osnovali ured za zaštitu maloljetnika. Ne kažu od čega

Foto: Pixsell/Davorin Visnjic

Na zasjedanju sabora Hrvatske biskupske konferencije, koji je završio trodnevni rad u Zagrebu, donesena je odluka o osnivanju Nacionalnog ureda za zaštitu maloljetnika i odraslih ranjivih osoba, a u pogledu rješavanja "demografskog sloma" rečeno je da je potrebno ići od etničkog prema političkom hrvatstvu.

Na konferenciji za novinare održanoj danas rečeno je da će Ured objediniti zadaće dosadašnjeg Povjerenstva za zaštitu maloljetnika, kao i metropolijskih ureda, "čiji rad nije uvijek dorastao problemima".

"Radi se o kontinuiranom nastojanju i njegovim osnivanjem željelo se reafirmirati dosadašnji ustroj kako bi se unaprijedila, prije svega, prevencija i zaštita maloljetnika i ranjivih osoba na tragu dokumenata i nastojanja opće crkve", kazao je pomoćni biskup zagrebački Mijo Gorski, u HBK predsjednik Odbora za sredstva društvenih komunikacija.

U uredu će raditi dvije osobe

Izvijestio je da je prihvaćen pravilnik o djelovanju i ustrojstvu Ureda, koji će imati dvije zaposlene osobe, bit će povezan sa stručnjacima i medijima, te će s radom početi uskoro.

Ured će dati stručnu podršku svim mjesnim biskupima, koji i dalje ostaju odgovorni za svoja područja. Oni moraju svaki slučaj prijaviti Uredu, a oni koji nemaju dovoljno mogućnosti za rješavanje slučaja mogu ih delegirati na rješavanje tome uredu, kazao je Gorski  

Pomoćni biskup đakovačko-osječki Ivan Ćurić govorio je o iskustvima sudjelovanja na Biskupskoj sinodi u Rimu, a nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić, novoizabrani potpredsjednik HBK, predstavio je zbornik Demografija - iseljavanje - migracije; Šesti hrvatski socijalni tjedan.  

Pričali i o demografiji

Crkva podržava stavove hrvatskih demografa i poziva hrvatske političare da ih ostvaruju koliko god oni bili teški, kazao je nadbiskup Hranić i dodao da se na nižim razinama, u jedinicama lokalne samouprave i županijama, poduzimaju mjere koje su u njihovim mogućnostima. Međutim, one su ograničene i ne mogu dati rezultate bez ozbiljnih politika na državnoj razini.

Osvrnuo se i na dolazak sve većeg broja stranih radnika u Hrvatsku i kazao da Crkva želi pomoći u njihovom prihvaćanju u društvo te ocijenio da bi se trebala izbjeći nova podjela društva.

"Crkva dolasku stranih radnika pristupa kršćanski"

Potrebno je ići od etničkog prema političkom hrvatstvu, kazao je nadbiskup Hranić i dodao da Crkva dolasku stranih radnika pristupa kršćanski, što znači da ih ljubi. Odbacio je mogućnost da Katolička crkva "uzima drugima vjernike" i kazao da se njezin odnos prema drugima temelji na poštovanju prava savjesti, što su i osnovne postavke ekumenizma

Na saboru je bilo riječi o pripremama za jubilejsku godinu 2025., koje će proteći u molitvi, a koja se godina poklapa s nacionalnim jubilejom 1100 godina obljetnice hrvatskog kraljevstva.

Pročitajte više