Hrvatski biskupi podržali predaju Dajle talijanskim benediktincima

HRVATSKA biskupska konferencija je sa plenarnog zasjedanja u Varaždinu pružila podršku predaji Dajle talijanskim benediktincima.

"Dobro je poznato da prenošenje vlasništva niti znači, niti se kani ostaviti dojam da to znači oduzimanje suverenosti koju hrvatska država legitimno vrši nad njim. Dakle, bez ikakvoga su temelja zaključci koje su iznijeli neki masovni mediji, prema kojima bi Sveta Stolica ili čak sam Sveti Otac, s pomoću rješenja 'slučaja Dajla' namjeravao na stanovit način 'talijanizirati' Hrvatsku", napisali su biskupi u svome priopćenju.

Biskupi prepoznali zasluge benediktinaca

Na početku su se zahvalili papi Benediktu XVI. zbog toga što se već duže vrijeme posvetio pitanju vezanom za benediktince i župu Dajla. "Kao hrvatski episkopat osjećamo dužnost ponovno potvrditi svoju zahvalnost Svetoj Stolici za dobrotvornost koju je neprestano očitovala u odnosu prema Republici Hrvatskoj, naročito prigodom priznanja njezine neovisnosti, kao i nedavno pozornim praćenjem hoda Hrvatske prema njezinu integriranju u Europsku uniju", napisali su biskupi.


U slučaju Dajla biskupi prepoznaju zasluge koje imaju oci benediktinci "svojom redovničkom prisutnošću te pastoralnim i društvenim djelovanjem više od osamdeset godina u samostanu Dajla  kao zajednica ovisna o opatiji Praglia". Podsjetili su da su benediktinci služili Božjem narodu i u velikim teškoćama i u zlostavljanjima, prije nego su "osuđeni na prisilni rad i prije konfiskacije svih njihovih dobara".

Vatikan je želio stvari vratiti "u okvir istine i pravičnosti"

"U tome kontekstu mi, hrvatski biskupi, ne želimo zaboraviti niti jednu osobu (svećenika, redovnika, redovnicu, laike) koja je u mračnome razdoblju fašizma, nacizma i komunizma trpjela mučenja, poniženja, tamnice, pa čak i oduzimanje života", napisali su biskupi te dodaju kako su odluke koje je donijela Sveta Stolica išle za time da se stvari vrate "u okvir istine i pravičnosti".

Na kraju su prihvatili Papinu odluku da se kao koadjutor Porečko-pulskoj biskupiji postavi msgr. Dražen Kutleša.

Pročitajte više