Hrvatski crtić dobio nagradu publike na festivalu u Srbiji

Screenshot: You Tube

HRVATSKE animirane koprodukcije "Noćna ptica" Špele Čadež, "Manivald" Chintis Lundgren i "Ježeva kuća" Eve Cvijanović osvojile su najvažnije nagrade jedanaestog međunarodnog festivalu Animanima u Čačku.


"Noćna ptica", slovensko-hrvatske manjinske koprodukcije, osvojio je Grand Prix za, kako je obrazložio žiri, "izuzetan umjetnički napor i originalnost u dokumentiranju jedne prilično obrađene teme, za snažne i poetične slike koje ostaju u pamćenju dugo poslije gledanja filma".

Posebna priznanja

Svaki član žirija Glavnog programa dodijelio je i jedno posebno priznanje, a ono predsjednice žirija Caroline Lopez Caballero pripalo je "Manivaldu", estonsko-kanadsko-hrvatskoj manjinskoj koprodukciji, izvijestio je u utorak Hrvatski audiovizualni centar. 


Član žirija Tal Gadon iz Izraela svoje priznanje je dao filmu "Negativni prostor" Maxa Portera i Ru Kuwahate, a Vasilis Kroustalis iz Grčke filmu "Lutke ne plaču" Fredericka Tremblaya. 

Nagrada publike

Nagradu publike osvojila je kanadsko-hrvatska koprodukcija "Ježeva kuća", na ovim prostorima omiljena priča za djecu Branka Ćopića. 

U glavnom natjecateljskom programu ovogodišnjeg festivala, održanog od 5. do 9. rujna, bilo je prikazano 46 filmova iz 24 zemlje. Uz filmove za djecu prikazani su revijalni programi posvećeni španjolskoj animaciji i grčkim animiranim filmovima te retrospektiva Dmitrija Voloshina koji je održao i masterclass te radionicu animacije.

Pročitajte više