HRVATSKI CRVENI KRIŽ - OBILJEŽAVANJE 125. GODIŠNJICE

Hrvatski crveni križ (HCK) obilježava ove godine 125. godišnjicu djelovanja u službi humanosti koja je naročito bila izražena tijekom ratnih godina u Hrvatskoj, kada je pružena pomoć stotinama tisuća prognanih i izbjeglih ljudi.

Brojnim događajima tijekom listopada, čiji je pokrovitelj Hrvatski sabor, HCK želi podsjetiti na sve što je učinio od osnutka prvih društava u Zadru, Zagreb i Dubrovniku 1878. godine do danas.

Obilježavanje će biti započeto otvaranjem izložbe 7. listopada u Klovićevim dvorima, gdje će biti prikazan povijesni pregled djelatnosti HCK-a - osnutak prvih društava, zdravstvena djelatnost za ranjene i bolesne tijekom ratova, skrb o socijalno ugroženim osobama, povijest djelatnosti dobrovoljnog darivanja krvi, službe traženja itd.

Tijekom izložbe bit će organizirane radionice iz prve pomoći, službe traženja, spašavanja na vodi, opasnosti od mina i dr. za djecu i mlade, s ciljem da se u rad HCK-a volonterski uključi što veći broj mladih.

U Klovićevim će dvorima 14. listopada biti predstavljena monografija "HCK - 125 godina u službi humanosti - povijesni pregled", autora Zdravka Židovca, dok će 22. listopada u velikoj vijećnici Hrvatskog sabora biti održana svečana sjednica skupštine HCK-a.

Tom prigodom bit će dodijeljena zlatne medalje zaslužnicima, a istoga dana održat će se svečani koncert u dvorani "Vatroslav Lisinski" kojem bi trebali prisustvovati predsjednik Republike Stjepan Mesić i premijer Ivica Račan.

U povodu 125 obljetnice HCK-a Mesić će 25. listopada, na Dan dobrovoljnih darivatelja krvi, u Predsjedničkim dvorima primiti oko 400 darivatelja koji su krv dali više od stotinu puta.

HCK ima više od 400.000 članova udruženih u 131 društvo.

Tijekom ratnih godina, koje su bile najveći ispit djelotvornosti HCK-a, pomoć je primilo 600.000 ljudi. Podijeljeno je više od 332 tone hrane, kao i 116 tona ostale robe.

Crveni križ je osigurao psihološku i socijalnu pomoć za više od 250.000 prognanika, te od 1991. do 1995. prikupio milijun doza krvi za potrebe zdravstvene službe.

Odaslao je i primio milijun i pol poruka Crvenog križa razdvojenim obiteljima, te na crtama razgraničenja tijekom rata organizirao sastanak 30.000 članova razdvojenih obitelji.

Ujedno je pomogao u oslobađanju i prihvatu više od 7.000 ratnih zarobljenika i interniranih civila.

(Hina) mt md

Pročitajte više