HRVATSKI DANI U MUZEJU U KLOSTERNEUBURGU U AUSTRIJI

U Muzeju suvremene umjetnosti Zbirka Essl u Klosterneuburgu, dvadesetak kilometara od Beča, održavaju se Hrvatski dani u sklopu kojih su u nedjelju predstavljene turističke mogućnosti i ponuda i ljepote RH posebice Istre. L

U tom muzeju u Klosterneuburgu u tijeku je izložba suvremene umjetnosti Hrvatske, Albanije, BiH, Bugarske, Grčke, Rumunjske, Slovenije, Srbije i Crne Gore, Makedonije i Turske, koja se održava pod naslovom "KRV I MED - budućnost je na Balkanu" od 16. svibnja do 28. rujna.

U sklopu te izložbe održavaju se kulturne manifestacije posvećene svakoj zemlji sudionici izložbe.

Hrvatski tjedan u Muzeju Essl počeo je 3. rujna priredbom na kojoj su sudjelovali mladi hrvatski pisci čija su djela objavljena na njemačkom jeziku. Pod naslovom "Hrvatska nedjelja - tradicionalna glazba i folklor", u nedjelju se predstavljaju turističke, kulinarske i glazbene ljepote i specifičnosti Republike Hrvatske posebice Istre. Posebna atrakcija bio je nastup - Halubajski i Žejanski zvončari te grobnički dondolaši. Hrvatski tjedan završit će 13. ovog mjeseca manifestacijom na kojoj će se govoriti o hrvatskoj suvremenoj umjetnosti. Tom prigodom sudjelovat će novinari i kritičari zagrebačkog kulturnog tjednika "Zarez". U suradnji s muzejom Essl u Klosterneuburgu organizator "Hrvatskog tjedna" je Veleposlanstvo RH u Beču.

(Hina) spđ rb

Pročitajte više