Hrvatski đaci ne žele u umjetničke škole. Upisuju gimnazije i strukovne

Foto: Duško Marušić/Pixsell

GIMNAZIJU je upisalo ili planira upisati 49 posto ispitanika, jednako ih želi upisati strukovne škole, a samo dva posto učenika odabire umjetničke škole, pokazalo je istraživanje portala EduCentar koje je provedeno na 385 ispitanika.

EduCentar je tijekom kolovoza i rujna proveo istraživanje na temu odabira srednje škole, a ispitanici su odgovarali kako odlučuju koju školu upisati, koji im je izvor informacija ili poticaj.

Više od 70 posto učenika do informacija je dolazilo putem interneta, gotovo 60 posto preporukom prijatelja ili poznanika, a 35 posto za upis se odlučilo na temelju usmene predaje.

Oko 30 posto ispitanika kao izvor informacija navelo je učitelje ili profesore, a četvrtina obitelj. Tiskani materijali, radio, televizija ili novine u manjoj su mjeri zastupljeni kao izvor informacija za odabir škole.

Prednost gimnazija - bolja priprema za fakultet

Glavna prednost gimnazija je bolja priprema za fakultet, kazalo je 70 posto ispitanika, a šire opće znanje prednost je za 61 posto njih. Da nakon gimnazije imaju prednost kod upisa na fakultet smatra 60 posto ispitanih, a polovica ih misli da je prednost gimnazija i to što mogu odgoditi odluku o zanimanju.

Oko 80 posto ispitanika osposobljenost za rad i mogućnost zaposlenja nakon završetka školovanja navodi kao glavne prednosti strukovnih škola. Samo 15 posto njih smatra da strukovne škole omogućuju bolju pripremu za fakultet.

Ispitanici koji upisuju gimnazije u većoj mjeri su se kod odabira vodili osobnim interesima i željama te kvalitetom i ugledom škole. Oni koji su odabrali strukovne škole više se vode mogućnošću zapošljavanja, njih čak 62 posto, dok je ta stavka zanimala tek četvrtinu gimnazijalaca, pokazuje istraživanje.

Polovica ispitanika smatra da je prednost školovanja u strukovnim školama i specijalizacija u određenom području, a manja je prednost lakši upis, navodi EduCentar.

Pročitajte više