Hrvatski europarlamentarci se pobunili zbog izbora u BiH: "Stanje je neodrživo"

Foto: EPA

ZASTUPNICA u Europskom parlamentu Ivana Maletić potvrdila je da su hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu poslali pismo predsjednicima Europskog parlamenta, Europskog vijeća i Europske komisije u povodu ishoda općih izbora u Bosni i Hercegovini jer je nakon izbora "došlo do stanja koje je neodrživo".

Svih 11 hrvatskih eurozastupnika poslalo pismo čelnicima EU-a zbog izbora u BiH

Svih 11 hrvatskih europarlamentaraca uputilo je u četvrtak pismo čelnicima EU-a izražavajući duboku zabrinutost činjenicom da su hrvatskog predstavnika u Predsjedništvu BiH izabrali Bošnjaci, dok je velika većina Hrvata glasala za drugog kandidata.

"Mi smo više navrata u svojim rezolucijama isticali da se mora promijeniti izborni zakon. Nažalost, provedeni su izbori, a da nije došlo do promjene izbornih zakona, te smo htjeli ukazati da smo mi tehničko tijelo koje bi moralo biti učinkovitije u provedbi onog što parlament govori", rekla je Maletić.

Ponovila je kako su više puta upozorili da nije dobro održati izbore bez promjene izbornih zakona, no nažalost, izbori su održani, a sada se vidi kakve to ima posljedice.

"Htjeli smo im reći kako nije da na hrvatskoj strani u BiH netko ne želi to provesti u djelo, nego je jednostavno došlo do stanja koje je neodrživo", kazala je Maletić koja očekuje da se na sljedećem sastanku EU-ovog Vijeća za vanjske poslove raspravlja o stanju u BiH nakon izbora.

Poručila je kako vjeruje da se može sjesti za stol i biti aktivniji u BiH i pokušati utjecati na postizanje dogovora oko izbornih zakona "da onda može normalno profunkcionirati svakodnevni politički i institucionalni život u BiH".

Hrvatski zastupnici po Europarlamentu objašnjavaju "probleme u BiH''

Maletić ističe kako su ostali zastupnici Europskog parlamenta sada dodatno upoznati sa stanjem u BiH, pri čemu je "razina njihova razumijevanja vrlo različita". ''Na tome moramo raditi i pokušavamo u bilateralnim odnosima što više pridonijeti da stupanj razumijevanja i znanja o razini problema u BiH bude što veći", kazala je Maletić. 

Hrvatski europarlamentarci u zajedničkom pismu Antoniju Tajaniju, Donaldu Tusku i Jean-Claudeu Junckeru izražavaju "duboku zabrinutost" ishodom izbora u BiH i uvjerenje da on ne doprinosi održivosti i funkcionalnosti  BiH kao "države tri ravnopravna konstitutivna naroda, kako predviđa Daytonski sporazum".

U pismu se podsjeća kako se treći put dogodilo da su hrvatskog predstavnika u predsjedništvu BiH većinom birali bošnjački glasači, dok je velika većina Hrvata glasala za drugog kandidata. Također napominju da BiH i Hrvatska imaju najdužu granicu i dijele duboke veze, te stoga pozivaju da se pozorno prati utjecaj sadašnjeg razvoja stanja na stabilnost BiH i šire regije, bilateralne odnose s Hrvatskom, regionalnu suradnju i europske ambicije te zemlje.

Pročitajte više