Hrvatski euroskeptici traže nadzor referenduma i jednaku zastupljenost pro i kontra opcija u medijima

NOVOOSNOVANO "Vijeće za Hrvatsku - ne u EU" danas je Državnom izbornom povjerenstvu predalo zahtjev kojim traži sudjelovanje u procesu nadzora predstojećeg referenduma o pristupanju EU.

Riječ je o političkom udruženju koje okuplja 12 političkih stranaka te devet udruga i neformalnih grupa građana, a cilj im je "zaštiti suverenitet Hrvatske i javnosti otkriti pravu istinu o EU i posljedicama pridruživanja". U Vijeću, između ostalih, sudjeluju i HSP, HČSP, Pernarov Savez za promjene i Demokratska stranka žena.

Članovi udruženja smatraju kako izostanak javne rasprave i netransparentnost pregovaračkog procesa bude sumnje u namjere vladajućih elita da skriju određene pojedinosti od javnosti. Najavili su kako će od nadležnih ustanova zatražiti cjelovit sadržaj i kvalitetno tumačenje već potpisanog ugovora, s projekcijom posljedica ugovornih točaka te odgodu referenduma do završetka kvalitetne javne rasprave.

Tražit će ravnopravnu medijsku zastupljenost vjerodostojnih predstavnika pro i kontra opcije ulaska Hrvatske u EU, te ravnomjerno financiranje obiju strana. Vijeće napominje kako je riječ o "sudbonosnoj odluci koja ne smije biti moderirana uzurpiranjem medijskog, političkog i promidžbenog prostora, a sve je to financirano novcem građana, koji zahtijevaju i zaslužuju točnu i vjerodostojnu informaciju".

Pročitajte više