Hrvatski i srpski građevinari: Udružimo se, lakše ćemo do posla

VELIKE građevinske tvrtke iz Hrvatske i Srbije mogle bi se skoro udružiti u koncerne kako bi lakše dobivali poslove na stranim tržištima, od Alžira i Irana, do Rusije, bivših sovjetskih zemalja i Libije, kad se u njoj smiri politička situacija. Potvrdio je to agenciji Tanjug srpski ministar prostornog planiranja Oliver Duljić.

"Siguran sam da je moguće postići dogovor i na državnom nivou, da države svojim razvojnim bankama ili fondovima daju podršku tim poduzećima", kazao je ministar.

Građevinske tvrtke dviju zemalja jučer su se sastale u Beogradu i krenule u pregovore o zajedničkom nastupu na stranim tržištima. Lakše bi dolazili i do bankarskih garancija, koje je sve kompliciranije dobiti, jer je svjetska ekonomska kriza značajno oslabila građevinski sektor.

Paranoici bi rekli da se radi o dijelu plana zvanog Jugosfera, za koji misle da na mala vrata kreće u obnovu pokojne države, a poduzetnici rezoniraju da mogu opstati samo udruživanjem. Sličnu suradnju uspostavit će i s drugim zemljama bivše Jugoslavije.

Pročitajte više