Naš imunolog: Čak i ako virus pobjegne kontroli, brzo ćemo stvoriti novo cjepivo

STIPAN JONJIĆ, prof. dr. sc., imunolog na Zavodu za histologiju i embriologiju u KBC-u Rijeka, u Dnevniku HTV-a komentirao je pojavu novog soja koronavirusa te stanje s koronom u Hrvatskoj.

"U svakom slučaju je ovo velika stvar. Stalno ponavljamo, mi zasad nemamo nikakve alternative za borbu protiv širenja zaraze, osim fizičkih mjera, osim cjepiva. Cjepivo je moćno za borbu protiv infekcija, to se dokazalo i u povijesti", rekao je Jonjić.

Pojava novog soja koronavirusa tema je dana. Jonjić ju je komentirao.

"Pojava ovog novog soja, odnosno varijante virusa koji pokazuje određene mutacije koje bi virus mogle učiniti još agresivnijim, još virulentnijim je samo dodatni motiv da se cijepimo i da povećamo tu procijepljenost da ograničimo pandemiju. U svakom slučaju, dakle, to je najveća stvar koja se dogodila od početka pandemije do danas."

O novom soju koronavirusa

Je li se novi soj mogao pretpostaviti?

"Virusi stalno mutiraju, pogotovo RNK virusi kakav je ovaj. Te mutacije mogu biti beznačajne i u slučaju ovog novog koronavirusa one su dosad uglavnom bile manje značajne. Postojale su nove varijante, ali nije bilo govora da bi te mutacije mogle ugroziti osnovni integritet virusa. Zašto? Ovaj virus manje mutira nego drugi RNK virusi jer ima i tu popravljačku funkciju kojom se te mutacije mogu popraviti. Ovo je malo iznenađenje, ako smijemo govoriti o iznenađenjima kad su u pitanju mutacije. Kao što sam rekao, nije bilo lako predvidjeti da će se dogoditi ovakav jedan klaster mutacija koji na neki način definira novu varijantu, odnosno novi soj virusa", rekao je Jonjić pa nastavio:

"Predviđanja su teška. Vidim da nove varijante virusa danas otkrivaju zemlje koje rade jako puno sekvenciranja gena virusa, Velika Britanija je jedna od njih. I ako hoćemo otkriti nove varijante, moramo sekvencirati te genome da bismo vidjeli o čemu se radi. Pojavom novog soja sigurno će doći do intenzivnijih sekvenciranja te ćemo uskoro saznati genezu ove pojave. Naime, zna se da ovaj virus ima tu osobinu da ima dvije vrlo nezgodne mutacije", dodao je.

O potencijalnim novim mutacijama virusa

Što ako se pojave nove mutacije virusa?

"Nekoliko je puta ponovljeno da postoje predikcije da ove mutacije za sada ne bi trebale bitno narušiti osjetljivost virusa na imuni odgovor, na protutijela koja se induciraju vakcinom. I to je vjerojatno istina. Čak i ako se dogodi nova mutacija, mi se sad moramo cijepiti i kontrolirati epidemiju u ovom obliku kakva jest. Kasnije, čak i da virus pobjegne kontroli antitijelima koja imamo na raspolaganju, brzo će se stvoriti platforma, nova vakcina koja bi kontrolirala i tu pobjeglu mutantu, odnosno varijantu virusa", objasnio je Jonjić.

O stanju s koronom u Hrvatskoj

Jonjić kaže da je odlična vijest što je pao udio zaraženih od broja testiranih.

"Za nas u Hrvatskoj je vjerojatno najbolja vijest ovih dana da, ne samo što pada broj novozaraženih, nego pada udio zaraženih među testiranima. Ono što bi bilo lijepo jest da se to tijekom nadolazećih blagdana ne pokvari. Apel je išao odličnim prilozima s raznih razina. Nadamo se da će tako i ostati. Ono što bi bilo jako važno jest da padne broj umrlih i teško bolesnih, i to na razinu koja će rasteretiti zdravstveni sustav."

Za kraj je poručio.

"Čuvajte se i cijepimo se."

Pročitajte više