Hrvatski kapetan već sedam mjeseci u zatvoru u Turskoj. Na brodu pronašli drogu?

Foto: X

Kapetan duge plovidbe iz Splita Marko Bekavac već je sedam mjeseci zatvoren u turskom zatvoru u Ankari jer se na brodu kojim je zapovijedao pronašlo nekoliko vreća u kojima je navodno bila droga, navodi Dalmacija Danas.

Naime, tijekom zadnje plovidbe zapovijedao je brodom Phoenician 1 koji se nalazi u vlasništvu turske kompanije i koji plovi pod panamskom zastavom. 

Trebao je preuzeti teret za navedeni brod u luci Barranquilla u Kolumbiji i prevesti ga natrag u Tursku. Radilo se o gnojivu koje se krcalo u vreće.

Tražio veću sigurnost kod prekrcaja tereta, vlasnik je odbio

Njegova odvjetnica tvrdi da je poduzeo sve da se posao obavi po propisanoj proceduri, a kako je luka inače poznata po švercu drogom, zatražio je od kompanije dodatne mjere osiguranja, tj. postavljanje kamera i angažiranje privatne zaštitarske agencije. Vlasnik broda to je odbio. 

Ukrcavanje tereta na brod trajalo je od 25. kolovoza 2023. do 6. rujna 2023. Međutim, 5. rujna 2023. u 12 sati i 49 minuta na brod je stigao tim za borbu protiv krijumčarenja narkotika. Zaustavili su ukrcaj tereta i izvršili pretragu broda. Brod su napustili isti dan u 17 sati i 46 minuta a da kapetanu Bekavcu nisu ništa rekli.

Tim za borbu protiv krijumčarenja narkotika na brod je ponovno došao sljedeći dan, 6. rujna 2023. u 13 sati i 20 minuta sa psom dresiranim za otkrivanje prisustva narkotika i taj je dan pronađeno 14 vreća u AfterPeak tanku sa sumnjom da bi se moglo raditi o drogi. Vreće su ukupno težile između 20 i 30 kilograma.

Spomenuti tim je iskrcao navedene vreće, ali bez provjere što se u njima nalazi, tako da kapetanu Bekavcu nije predočeno što je nađeno, niti je o pronalasku potpisan ikakav dokument.

U Turskoj uhićen, do danas se nije održalo nijedno ročište

Intervencijom turskog veleposlanstva brod je pušten i nastavlja s plovidbom prema Turskoj bez daljnjih intervencija ili akcija kolumbijskih vlasti prema posadi.

Nakon što je brod uplovio u tursku luku Eregli kapetan Bekavac je osobno obavijestio policiju o incidentu u Kolumbiji, nakon čega je turska policija pretražila brod i duboko u skladišnom dijelu pronašla određeni broj vreća koje su navodno sadržavale drogu, piše Dalmacija Danas.

Kapetanu ponovo ništa nije predočeno, niti je pred njim provjereno što se u tim vrećama nalazilo. Uz to, oduzet mu je njegov osobni USB stick koji mu do današnjega dana nije vraćen. Od 20 članova posade, 10 članova je odmah pušteno, a 10 je zadržano. Među zadržanim i uhićenim članovima je i kapetan Marko Bekavac, koji se od listopada 2023. nalazi u zatvoru u turskom glavnom gradu Ankari.

Kapetan je imao samo dva posjeta osobe iz Konzulata Republike Hrvatske. Također, do danas se nije održalo nijedno ročište pred sudom.

Odvjetnica tvrdi da postoji niz nelogičnosti u cijelom postupku

Prema tvrdnjama kapetanove odvjetnice, iz slijeda događaja može se vidjeti niz nelogičnosti koje upućuju na to da je droga (ako je uopće nađena na brodu), podmetnuta u Kolumbiji. Nadalje, unatoč tome brod je pušten da otplovi, a nakon svega kapetan Bekavac je osobno obavijestio policiju u Turskoj o incidentu u Kolumbiji te da su sumnjive vreće oduzete i odnesene s broda, a da kapetanu Bekavcu kao kapetanu nije predočeno što je nađeno. Uz to sve, uhićen je samo dio posade – ne zna se po kojem kriteriju, a kapetan Bekavac nema uvid u tijek događanja, niti kako će teći sudski postupak i slično.

Kapetan je spreman za provedbu detaljne istrage

Odvjetnica kapetana Bekavca tvrdi da je on suglasan da se o ovom slučaju obavijeste i Interpol i DEA, kao i sve institucije vlasti u Republici Hrvatskoj i Turskoj, da se provede detaljna istraga i utvrdi istina.

"Kapetan Bekavac jedino zna da je on nevin i da je žrtva neke organizirane i opasne mafijaške organizacije. Radi se o hrvatskom državljaninu koji se našao u teškoj situaciji u stranoj zemlji te su njegova ljudska i građanska prava ugrožena", stoji u priopćenju odvjetnice, objavila je Dalmacija Danas.

Pročitajte više