Hrvatski plaćenik u Iraku: Ljudski štitovi bila su djeca, morali smo ih proći po svaku cijenu

BIVŠI policajac i pripadnik Hrvatske vojske 40-godišnji Dragutin Janus tri je mjeseca proveo u Iraku kao pripadnik vojske plaćenika bez imena i prezimena samo s brojem na pločici, a u razgovoru za Jutarnji list otkriva što je sve proživio za 5000 dolara.

Janus je do Iraka došao preko poznanika, bivšeg pripadnika Hrvatske vojske, danas pukovnika u njemačkoj vojsci, pomoću kojeg je došao u kontakt s agencijom za regrutiranje plaćenika. Nakon prijave, 40-godišnjak je morao proći rigorozne provjere, testove psihofizičkog stanja i poznavanja rukovanja oružjem. Nakon 10-ak dana priprema plaćenici su u njemačkoj bazi čekali kada će biti pozvani da krenu za Irak.

"Kada je bilo prozvano moje ime morao sam potpisati da nitko nije dužan isplatiti mi odštetu za eventualan invaliditet, no u slučaju moje smrti moja bi obitelj dobila 200.000 eura." – izjavio je za Jutarnji Janus dodajući kako mu je u Iraku zadaća bila čuvati konvoje.

"Morali smo osigurati prolazak konvoja od jedne do druge baze po svaku cijenu jer su nas Iračani stalno pokušavali zaustaviti, pa čak i živim zidovima. Jednom nas je dočekao kordon djece u dobi od šest do 15 godina. Ponavljam, zapovijed je da konvoj mora proći po svaku cijenu pa je uskoro, uz pomoć snaga iz zraka, živi zid srušen uz minimalne žrtve s naše strane." - opisao je Janus jednu od situacija kroz koju je morao proći, te je dodao kako su Iračani opasni bez obzira radi li se o muškarcima, ženama, djeci i starcima, jer su svi u stanju žrtvovati svoj život za smrt okupatora – Amerikanaca.

"Jednom sam vidio kako je neka žena uspjela iz kamiona izvući jednog vozača, Makedonca. Polila ga je s benzinom i bez ustezanja zapalila." – kaže Janus i dodaje kako javnost puno toga ne sazna jer je cenzura vrlo stroga.

Kao najstravičniji događaj opisuje sukob početkom godine u Bagdadu u kojem su Iračani desetke vojnika objesili zapaljene za most, a on je sve to promatrao jer se nije smio maknuti iz konvoja.

Janus je rekao kako je u Iraku kupovao samo cigarete i energetske napitke, no oni mu nisu trebali jer su sredstva za hrabrost bila ubačena u hranu koju je jeo. Osim toga svima je bio zabranjen alkohol, a ništa nisu smjeli kupovati izvan američkih baza jer nije bilo sigurno.

Jednom su vozači kupili alkohol u iračkoj trgovini i napili se s američkim vojnicima, drugi dan im je pozlilo, hitno su prebačeni u SAD, ali im nije bilo spasa. Zbog otrova koji je bio u piću tijela su im se napuhala i počela raspadati.

40-godišnji Janus poručuje svima koji žele otići u Irak neka prije dobro razmisle vrijedi li taj novac (3500 do 6000 američkih dolara) boravka u takvim uvjetima. "Nisam se od srca nasmijao već mjesecima." – zaključio je Janus razgovor s novinarom Jutarnjeg lista.

Pročitajte više