Hrvatski redovnici i redovnice progovorili o karitativno-socijalnom radu

O KARITATIVNO-socijalnom radu u proteklom desetljeću na današnjoj su konferenciji za novinstvo progovorili hrvatski redovnici i redovnice, te su prvi put raspisali natječaj za novinarsku nagradu "Posvećeni život".

Konferencija je održana na poziv Hrvatske unije viših redovničkih poglavarica (HUVRP) i Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara (HKVRP).

Ravnatelj Doma Sv. Antuna Padovanskog na zagrebačkom Sv. Duhu fra Ivan Radeljak podsjetio je kako je Dom utemeljen prije devet godina, te kako u okviru njega djeluje i pučka kuhinja. U početku je po njegovim riječima pučku kuhinju dnevno koristilo oko 150 najsiromašnijih i potrebitih, a sada se u redovima može izbrojati i do 750 korisnika.

Oko 400 njih obroke nose svojim domovima, dok ostali objeduju u prostorima Pučke kuhinje što znači da nemaju kamo nositi svoje obroke, istaknuo je Radeljak.

Osim Kuhinje dom Sv. Antuna daje i smještaj siromašnim studentima iz Hrvatske, BiH i Vojvodine koji su primljeni po preporuci i ti studenti uz besplatan smještaj imaju i hranu, napomenuo je Radeljak, dodajući kako je jedini uvjet za njihov boravak da se redovito upisuju u akademske godine.

Ravnateljica Caritasovog doma za žene i djecu - žrtve obiteljskog nasilja u Rijeci sestra Suzana Samardžić progovorila je o radu tog Centra kojemu je na čelu od 1993.

Ona je rekla kako je Centar za Domovinskog rata pružao smještaj prognanim i izbjeglim, te se poslije toga specijalizirao za različite radionice psihoterapijskog i odgojno-obrazovnog karaktera za žene s djecom koje su doživjele različite oblike obiteljskog nasilja. Po riječima sestre Samardžić u Centru je do danas pomoć zatražilo šest tisuća obitelji.

Istaknula je i kako su to radionice obrazovnog karaktera s programima koje nakon što ih zlostavljane žene uspješno završe, najbolja pomoć takvim osobama jer im završetak programa donosi i uvjerenja o stručnoj osposobljenosti. Kao primjer navela je tečajeve krojenja i šivanja.

Predsjednik HKVRP-a fra Ivan Iko Mateljan dao je i okvirni pregled karitativno-socijalnih ustanova u Republici Hrvatskoj putem kojih djeluju redovnici. Riječ je o 110 takvih ustanova, no napomenuo je da je to samo okvirni broj jer redovnici i redovnice djeluju i putem svojih samostana.

Na konferenciji je predstavljen i Statut i po prvi put raspisan natječaj za novinarsku nagradu "Posvećeni život". Nagrada je to koja će se dodjeljivati za izvanredna novinarska dostignuća koja na najbolji način prikazuju život i djelovanje redovničkih osoba ili zajednica, odnosno koja najviše odgovaraju smislu i ciljevima posvećenog života. Prva takva nagrada bit će dodijeljena na Dan posvećenog života 2005. kojeg Crkva obilježava na današnji dan, odnosno na blagdan Svijećnice.

(Hina) sdju az

Pročitajte više