Hrvatski sabor počeo raspravu o novom Zakonu o strancima

NOVIM zakonom o strancima žele se otkloniti zapreke za strana ulaganja u Hrvatsku, ubrzanjem viznog režima i postupka dobivanja dozvola za boravak i rad, izjavio je danas u nastavku sjednice Hrvatskog sabora zamjenik ministra unutarnjih poslova Josip Vresk, iznoseći vladin konačni tekst navedenog zakona. L

Napominjući kako je Hrvatska potpisivanjem Sporazuma o pridruživanju Europskoj uniji obvezna prilagoditi svoje sa zakonodavstvom EU-a o strancima, Vresk je rekao da zakon predviđa odvajanje viznog režima od dozvola za boravak i rad, te definira kategorije osoba kojima se izdaju.

Određuju se nadležna tijela i rokovi u kojima se izdaju poslovne i radne dozvole, koje se mogu propisati samo za zapošljavanje stranaca na temelju ugovora o radu.

Predviđene su tri kategorije boravka stranaca - boravak do 90 dana (bez vize, s vizom i graničnom propusnicom), privremeni boravak u određenu namjenu (rad, liječenje, spajanje obitelji, studiranje itd.) uz mogućnost produljenja, te stalni boravak koji se odobrava strancu koji ima pet godina odobren privremeni boravak ili je tri godine u braku s hrvatskim državljaninom ili strancem na odobrenom stalnom boravku.

Poslovna dozvola izdavala bi se strancu koji ima registrirani obrt, s obrtom izjednačenu djelatnost, slobodno zanimanje, registrirano vlastito trgovačko društvo, te strancu koji pruža usluge u ime tvrtke čije je sjedište u inozemstvu.

Poslovna dozvola vrijedila bi i kao dozvola za rad i odobrenje za privremeni boravak,

Zakonom bi se uvela godišnja kvota radnih dozvola, koju bi utvrđivala Vlada do 31. listopada tekuće za iduću godinu.

Radna dozvola strancu bi se izdavala na temelju zahtjeva poslodavca, a izdavala bi ju nadležna policijska uprava.

Novim zakonom o strancima uređeno je i pitanje ilegalnih migracija i azila, pri čemu nije dopušteno prisilno udaljenje stranca u državu gdje su njegov život i sloboda ugroženi zbog rasne, vjerske ili nacionalne pripadnosti.

To se ne odnosi na stranca za kojega postoje opravdani razlozi da bi mogao ugroziti javni poredak ili nacionalnu sigurnost, ili ako je pravomoćnom presudom osuđen za teško kažnjivo djelo.

Stranac koji je uhićen radi prisilnog udaljenja može se zadržati u policijskim prostorijama najdulje 12 sati.

Strancu, kojega nije moguće odmah prisilno udaljiti ili ako mu nije utvrđen identitet, može se ograničiti sloboda kretanja smještajem u Prihvatni centar za strance, gdje ne može biti više od 90 dana.

Za provedbu zakona o strancima, prema procjeni MUP-a, iz državnog bi proračuna trebalo izdvojiti 5,1 milijuna kuna.

O navedenom zakonskom prijedlogu saborski zastupnici i njihovi klubovi raspravljat će poslijepodne, nakon stanke.

Pročitajte više