Hrvatski sabor sutra o HSS-ovoj interpelaciji

Hrvatski sabor trebao bi se sutra, u nastavku 5. sjednice, očitovati o Vladinim stajalištima o Interpelaciji o radu Vlade na Protokolu 7, koju je potaknula Hrvatska seljačka stranka (HSS), a poduprle i druge oporbene stranke.

Naime, HSS je ocijenio da je Vlada prekršila zakon jer je bez saborskog polazišta počela pregovore s Europskom unijom o povećanju uvoznih kvota za poljoprivredne proizvode zbog širenja Unije za deset novih članica.

U HSS-u drže da bi hrvatski pregovarački položaj bio znatno povoljniji da je Vlada za svoje pregovaračko polazište zatražila potporu Sabora.

Vlada odbacuje kritike HSS-a, ističući da ima legitimna pregovaračka stajališta te da hrvatski pregovarači čine sve da Protokol 7 bude dobar i koristan za Hrvatsku.

Da bi se spomenuta tema sutra trebala naći pred zastupnicima, najavio je premijer Ivo Sanader, navodeći da je to dogovoreno u srijedu na sastanku čelnika stranka i klubova.

Interpelacija je postupak u kojemu Vlada pred Saborom obrazlaže svoje postupke, o interpelaciji se glasuje, pa se, ako saborska većina zauzme negativno stajalište o Vladinim postupcima, postavlja pitanje povjerenja Vladi.

Zastupnici bi također sutra trebali glasovati o zakonskim prijedlozima i izvješćima o kojima je raspravljao u dva protekla tjedna, koliko traje 5. sjednica.

Očekuje se da će ta sjednica sutra i završiti, a zastupnici bi se trebali ponovno okupiti potkraj travnja.

(Hina) xum ysp

Pročitajte više