Hrvatski sudovi izdaju dozvole za ubojstvo, sjetili smo se najgorih slučajeva i presuda

Foto: Dino Stanin/ Pixsell

DOK britanske vlasti najavljuju da će oni koji opasnom vožnjom ili vožnjom u pijanom stanju izazovu prometne nesreće sa smrtnom posljedicom cijeli život provesti iza rešetaka, hrvatski sudovi rade sve da ljudi izgube i ono malo povjerenja što u njih imaju.

>> Velika Britanija uvodi doživotni zatvor za ubojice na cestama

Najnovija takva je presuda Tomislavu Horvatinčiću koji je proglašen nevinim i oslobođen optužbe za prometnu nesreću u primoštenskom akvatoriju u kojoj je 16. kolovoza 2011. poginulo dvoje talijanskih nautičara, bračni par Salpietro.

Odluka je nepravomoćna, a dolazi gotovo dvije godine nakon što je Horvatinčić proglašen krivim te osuđen na godinu i osam mjeseci uvjetno. Ta sudska odluka iz studenog 2015. godine izazvala je puno negodovanja u javnosti, ali ni blizu bijesa nije izazvala kao ova oslobađajuća prije nekoliko dana.

No, nije ovo ni prvi ni posljednji slučaj spornih sudskih odluka u kojima su poznate osobe ili utjecajni poslovnjaci prolazili bez kazni ili uz minimalne kazne.

Rukometašica Lovrić dobila uvjetnu za ubojstvo majke troje djece

Poznata hrvatska rukometašica i olimpijka Ivana Lovrić također nije provela ni dana u zatvoru iako je skrivila smrt majke troje malodobne djece i uz to pobjegla s mjesta nesreće bez da je pozvala Hitnu.

Ona je prije pet godina automobilom usmrtila Vesnu Petrović na pješačkom prijelazu i u ponovljenom suđenju opet dobila uvjetnu kaznu na 18 mjeseci zatvora uz rok kušnje od pet godina.

Nakon ponovljenog suđenja i donošenja nove (stare) presude sutkinja je obrazložila da se Lovrić iskreno kaje, da prije nije bila osuđivana i kako će joj najveća kazna biti to što će živjeti s posljedicama nesreće za koju je kriva.

Maćešić usmrtio mladog Smiljanića, a sud ga pustio ranije na slobodu

Dejan Maćešić, suvlasnik firme One2Play na slobodi je bio godinu dana nakon što je pravomoćnom postala sudska presuda za prometnu nesreću u kojoj je Maćešić usmrtio mladog motorista Sinišu Smiljanića nakon što je pijan prošao kroz crveno svjetlo na semaforu.

Maćešić koji je pravomoćno osuđen na dvije godine zatvora pušten je u srpnju 2015. nakon samo godine dana zatvora, odnosno 13 mjeseci. Da bi apsurd bio veći kaznu je izdržavao u zatvoru poluotvorenog tipa u Valturi kod Pule te je imao pravo na slobodne vikende i godišnji odmor tijekom kojih je ponovo mogao sjesti za volan.

Primorac usmrtio dvije djevojke, ali je "iz obitelji društveno prihvatljiva ponašanja"

Slučaj koji i dalje ostavlja niz neodgovorenih pitanja je i prometna nesreća iz 2002. godine koja se dogodila u Makarskoj, kada su na nogostupu, na korak do pješačkog prijelaza, poginule 16-godišnjakinje Ana Andrijašević i Kata Erceg.
 
Ubojica za volanom bio je Ivan Primorac, sin hercegovačkog tajkuna Marijana Primorca koji svoj uzlet može zahvaliti i činjenici da je bio intimus bivšeg premijera i ratnog profitera Ive Sanadera. Naime, stariji Primorac kupio je Sanaderu još 2004. godine prvi BMW i to baš u vrijeme kada se sudilo njegovom sinu. Zanimljivo da ta dva događaja nikada nisu posebno ispitivana od strane Odvjetništva.
 
Ivan Primorac tada je bio 17-godišnjak koji je vozio snažni BMW Z3 bez vozačke dozvole. Vozilo se kretalo znatno većom brzinom od 40 kilometara na sat koliko je bilo ograničenje na tom dijelu ceste. Nesreća se dogodila u 20.15 sati, a nesretne djevojke stradale su na nogostupu pod kotačima snažnog automobila.

Primorac, iako maloljetan, već je prije kobnog događaja bio višestruko kažnjavan za prometne prekršaje. Prvotno ga je sutkinja splitskoga Općinskog suda Maria Majić osudila na dvije i pol godine zatvora. Kasnije će tu presudu umanjiti suci Županijskog suda pod predsjedanjem danas pokojnog predsjednika Kaznenog odjela, suca Vinka Cuzzija. Naime, kazna je bila šest mjeseci manja, a obrazloženje presude citira se i danas.
 
"Ivan Primorac dolazi iz obitelji društveno prihvatljiva ponašanja kojemu su roditelji omogućili studiranje u inozemstvu, gdje se pokazao uspješnim", obrazloženje je suda koje je šokiralo hrvatsku javnost. Naime, mnogi su smatrali kako se za oca koji maloljetnom sinu daje bolid od 320 "konja", ne može reći da ima društveno prihvatljivo ponašanje samo zato jer sina školuje u inozemstvu. Na kraju je Ivan Primorac proveo u zatvoru otvorenog tipa u Valturi 22 mjeseca da bi nakon toga otišao na školovanje u švicarski Luzern. Naime, pušten je dva mjeseca ranije zbog dobrog ponašanja i nastavio je voziti "snažne" automobile.

Žužić ranije pušten jer se primjereno ponašao

U ožujku 2011., godinu dana prije isteka petogodišnje zatvorske kazne, na slobodi se našao Hrvoje Žužić, koji je 1. kolovoza 2007. s 2,15 promila alkohola, vozeći svoj BMW brzinom od 111 kilometara na sat, izazvao prometnu nesreću u kojoj je poginula 19-godišnja Ružica Pavić. U nesreći je teško ozlijeđen i Ružičin dečko, 22-godišnji Hrvoje Matijašić. Žužić je tada imao 23. godine.

Žužić je navodio da mu se zdravstveno stanje pogoršalo, a kao što je Primorac pušten kako bi mogao završiti faks u Švicarskoj, tako je i on ranije pušten jer se u zatvoru ponašao primjereno, te je bio pri završetku studija Ekonomskom fakultetu.

Vrhovni sud obrazložio je da je Žužiću uzeto u obzir i pogoršano psihičko stanje koje je "u značajnoj mjeri prouzročeno boravkom u zatvorskim uvjetima, što je u mnogim slučajevima u različitim modalitetima psihičkih stanja redovna pojava kod zatvorenika".

Suđenje Žužiću junioru, obilježila je jadikovka njegova oca Željka, kako novinari od samog početka pišu da se "ovdje ne sudi Hrvoju Žužiću, nego sinu tajkuna Željka Žužića".

Podsjetimo na još jednu sramotnu presudu. Toga 16. lipnja 2007. 29-godišnja Jasmina Čelica krenula je na posao u jednu zagrebačku knjižaru, ali onamo nikada nije stigla. Na pješačkom prijelazu u središtu grada moćnim Jeep Cherokeejem pokosio ju je 22-godišnji Marko Leko, sin poduzetnika.

Ubrzo je ustanovljeno da uopće nije smio sjesti za volan tog vozila jer mu je snaga veća od 75KW, što nije dopušteno vozačima mlađim od 24 godine. Pa ipak, mladić koji je u godinu dana počinio pet prometnih prekršaja, nakon policijskog očevida na slobodu se odvezao sam.

Županijski sud u Zagrebu Leku je osudio samo na uvjetnu kaznu od godine dana. U zatvoru neće provesti nijedan dan, neće platiti nijednu kunu kazne, neće dobiti nijedan negativni bod, a vozačku će zadržati.

Roditelji 29-godišnje Jasmine Čelice iz Pule, Sonja i Nebojša Čelica, nakon sramotne presude postavili su pitanje "Koliko vrijedi ljudski život u očima sudaca? Pravo naše kćeri nije ostvareno. Država joj nije zaštitila dostojanstvo. Može ih biti sram! Moja obitelj duboko sumnja da iza svega stoji korupcija".

Sin poduzetnika džipom usmrtio djevojku i dobio uvjetnu

U brodskoj ulici Ivana Cankara, 25. travnja 2013. godine, dogodila se strašna prometna nesreća u kojoj su, od udarca BMW-om teško stradale tri djevojčice koje su se pješačkom stazom uz cestu, vraćale iz škole kući. Stradale su od udara automobila kojim je upravljao Deni Župan, iako nije imao dozvolu za vožnju automobila takve snage. Četiri dana kasnije, od zadobivenih povreda, jedna od djevojčica je preminula.

Na Županijskom sudu u Slavonskom Brodu, izrečena je nepravomoćna presuda Deniju Županu, dobio je četiri godine i deset mjeseci zatvora.
 

Pročitajte više