Hrvatski tigar Branko Cikatić tuži državu i traži 300 tisuća kuna zbog tri mjeseca pritvora!

BRANKO CIKATIĆ, poznati borilački as, tuži Republiku Hrvatsku na tristo tisuća kuna zbog štete i narušenog zdravlja. Njegov odvjetnik Siniša Štimac predao je tužbu Općinskom sudu u Splitu.

Zekanove optužbe i aljkavost suda

Cikatića su, naime, prije desetak godina pritvorili tri mjeseca temeljem optužbi Đine Zekana, bivšeg zaštitara u tvrtki Tigar - Cikatić i tjelohranitelja haškog osuđenika Vinka Martinovića Štele. Nakon što je dobio otkaz zbog potkradanja, Zekan je ustvrdio da ga je Cikatić nagovarao da likvidira Mirka Filipovića Cro Copa i premlati Slavka Linića. Kao bonus, Cikatića je prijavio i za poslovne malverzacije. U to doba, glavni državni odvjetnik bio je Radovan Ortynski, no njega je brzo zamijenio Mladen Bajić.

Inkriminacije se nikad nisu dokazale, postupci protiv Cikatića obustavljeni su, ali tek nakon godina agonije i pravosudnog šikaniranja. Zagrebačkom sudu bilo je tako potrebno punih godinu dana (!) da napišu rješenje o obustavi postupka nakon što je od slučaja odustalo Državno odvjetništvo.

Smjestili mu radi Gotovine ili zagrebačke gradske uprave?

"Radilo se o namještenim postupcima. Uvjeren sam da ništa nije bilo slučajno, no i danas mi djeluje posve nevjerojatno da jedan takav tip, poput Zekana, koji je umiješan u vrlo ružne događaje u BiH i ubojstvo Jasmine Đukić u Mostaru, može angažirati cjelokupni državni aparat za moj progon. Do danas nisam saznao kakvi su bili motivi za moje pritvaranje i ove postupke. Je li to bilo zbog generala Ante Gotovine, koji je u to doba bio predsjednik Saveza tajlandskog boksa, ne znam. Moguće. Imao sam i sukoba sa zagrebačkom gradskom upravom. Tužio sam ih jer sam platio prostor koji nije napravljen. Možda je i to u pitanju", ne zna Cikatić.

Tvrdi da je bio žrtva pravosudne mafije. Sjeća se odvjetnika koji mu je u tri navrata tražio pozamašnu svotu novca kako bi ga izvukao iz pritvora. Prva je ponuda bila na 100 tisuća eura, druga duplo jeftinija, a treća na 25 tisuća eura. "Nisam htio isprve platiti, no prihvatio sam treću ponudu. I izašao na slobodu u roku od dva sata. Bilo mi je drago, jer sam Božić i novogodišnje blagdane mogao provesti sa obitelji. Čuo sam se poslije  Bajićem. Požalio mi se da sam prema njihovoj evidenciji trebao biti u pritvoru, a ne na slobodi. Rekao sam im da imaju problem, ali ne sa mnom, već sa svojim ljudima. Poslije se više nije javljao, premda je rekao da hoće", prisjeća se Cikatić.

Nije slučaj

Cikatića su tijekom procesa u lisičinama vodili na vještačenje u Vrapče, premda ih je bezuspješno pokušao uvjeriti da je kao sportaš imao redovite zdravstvene i antidoping kontrole. Od svega se nikad nije oporavio, a zdravlje je narušeno i njegovoj obitelji. 

Pokazalo se, s druge strane, da je Zekanova psiha u totalnoj komi! Vještačilo ga je nekoliko psihijatara i svi su utvrdili ozbiljne poremećaje osobnosti, teški PTSP... Neki su išli toliko daleko da su ocijenili kako je Zekan potonuo u vlastitu psihopatiju. Između ostalog, opsjednut je željom da učini nešto veliko, što mu dosad nije pošlo za rukom.

Dok je država bila zauzeta kaznenim progonom višestrukog šampiona u borilačkim sportovima s holivudskim iskustvom, Zekanovom supruga radila je u kabinetu tajnice ministrice pravosuđa Ingrid Antičević Marinović. Bez problema, unatoč bogatom suprugovom dosjeu. Cikatić misli da ni to nije bio slučaj.

Propali pregovori s Japancima

Kao predsjednik Društva hrvatsko-japanskog prijateljstva Cikatić je doveo vodeće ljude japanskih koncerna koji su bili zainteresirani za ulaganje u Hrvatsku. Mitsubishi je čak bio, sjeća se Cikatić, zainteresiran za kupnju škvera.

"Odustali su od svega kad su vidjeli što se meni dogodilo. Hrvatska nije sigurna za strane ulagače, zaključili su. Unatoč svemu, ne odustajem. Dovest ću ih ponovno, dobre odnose s Japancima valja iskoristiti", kaže Cikatić.  

Pročitajte više