Hrvatski veleposlanik u Beogradu otkrio pozadinu iznenadnog sastanka Tadića i Josipovića

"NAŠ JE cilj da čitava regija jednog dana bude zajedno u Europskoj uniji", rekao je Boris Tadić srpskim novinarima nakon što se s Ivom Josipovićem susreo u Opatiji. Neformalni sastanak dvojice predsjednika, koji se do zadnjeg časa držao u tajnosti, prošao je u ugodnoj i, može se čak reći, prijateljskoj atmosferi.

> Tadić posjetio Josipovića u Opatiji: Ja sam ove godine prvi srpski turist na Jadranu

"Ivo Josipović i ja poznajemo se i od ranije, prije nego što je on postao predsjednik Hrvatske. To je dobra osnova našeg prijateljstva i suradnje u europskom duhu", rekao je Tadić i naglasio da će zajedno s hrvatskim kolegom pokušati afirmirati europske vrijednosti, provoditi potrebne reforme i surađivati kako bi ostvarili zajedničke ciljeve.

Nova etapa u odnosima Hrvatske i Srbije

Svi srpski mediji ističu kako su Tadić i Josipović tijekom svog prvog susreta najavili novu etapu u odnosima Hrvatske i Srbije. Razgovarali su o svim otvorenim pitanjima i založili se za eliminiranje predrasuda koje nakon ratnih devedesetih još postoje s obje strane granice.

"Bila mi je čast i zadovoljstvo ugostiti u Opatiji predsjednika Tadića. Ovi susreti bit će u budućnosti puno češći jer znamo da će i Hrvatska i Srbija uskoro postati članice EU-a, zbog čega moramo razvijati dobrosusjedske odnose", rekao je Josipović. Hrvatski predsjednik sa svojim će se srpskim kolegom ponovno susresti već u subotu, kada će obojica boraviti u Bruxellesu. Trebao bi to biti prvi formalni sastanak, s obzirom na to da je današnji susret zamišljen kao neformalno druženje.

Obojica predsjednika ističu kako je njihov prvi sastanak prošao jako dobro; Josipović i Tadić vrlo brzo su našli zajednički jezik. Samo je jedno pitanje oko kojega se i dalje ne mogu složiti, a radi se, naravno, o statusu Kosova. Zbog toga se o ovoj temi, koliko god ona bila važna za regiju, danas i nije razgovaralo. Agencija Beta javlja kako su se predsjednici unaprijed "složili da se oko Kosova ne slažu", zbog čega su te razgovore odlučili ostaviti za neku drugu prigodu.

Graditi mostove, a ne ih uništavati

Osjetljive teme ratnih zbivanja iz devedesetih ipak su se našle na tapeti. Tadić i Josipović detaljno su razglabali o hrvatskoj tužbi za genocid i složili se da je to problem koji bi možda najbolje bilo riješiti izvan suda. No, kako je istaknuo Boris Tadić, to ne znači da će se odustati od procesa protiv onih koji su za vrijeme rata činili zločine. "Hrvatska i Srbija ne mogu biti taoci zločina koje su počinili pojedinci", kaže Tadić.

Srpskog predsjednika dočekalo je i pitanje kako to da se za posjet Hrvatskoj odlučio baš na godišnjicu početka NATO-ova bombardiranja Srbije. "Ja volim graditi mostove, a ne ih uništavati kao što je to bio slučaj s vojnom akcijom NATO saveza", odgovorio je Tadić.

Dogovori o gospodarskoj suradnji

Josipović i Tadić također su razgovarali, kako Seebiz doznaje od neimenovanog veleposlanika u Hrvatskoj jedne od zemalja EU, o gospodarskoj suradnji, te dogovorili načelnu suradnju na nizu energetskih projekata. Jedan od tih projekata je navodno i plinovod Južni tok, o čijoj su izgradnji Hrvatska i Rusija 2. ožujka potpisale sporazum u Moskvi.

Srbija je takav sporazum s Rusijom već ranije potpisala, a čelnik Gazproma Aleksej Miller, nedavno je izjavio da se ogranak Južnog toka za Hrvatsku može izgraditi iz Srbije ili Slovenije. Boris Tadić navodno je istaknuo i da je Srbija zainteresirana za koridor VC, kao i za mogućnosti Luke Rijeka.

Hrvatski veleposlanik u Beogradu otkrio kako je došlo do sastanka

Današnji sastanak dvojice predsjednika u sjedištu Europske unije izazvao je vrlo dobre reakcije, prenosi Radio Slobodna Europa pozivajući se na izjavu hrvatskog veleposlanika u Beogradu koji ističe kako nije bilo nikakvih vanjskopolitičkih pritisaka da se sastanak održi, već su sve među sobom dogovorili predsjednici Hrvatske i Srbije. Sastanak je namjerno čuvan u tajnosti sve do danas, a onda su ga priopćenjima potvrdili Josipovićev i Tadićev ured.

"Ovaj susret bio je zajednička ideja Tadića i Josipovića. Sve je dogovoreno u vrlo kratkom vremenu zbog potrebe da se počne komunicirati", kaže hrvatski veleposlanik u Beogradu Željko Kuprešak. "Ne treba na ovom susretu očekivati velike povijesne prekretnice, ali ovo jest početak kontinuiranog dijaloga koji će sigurno donijeti dobre stvari za Srbiju, Hrvatsku i cijelu regiju. Mi stvarno imamo o čemu razgovarati i jako me veseli da je to danas počelo", kaže Kuprešak.

Pročitajte više