Veleposlanik Turčinović: EU nam je zbog gramzivosti Ministarstva obrazovanja uskratio 8 milijuna eura!

"DA BISMO mogli dobiti povući novce iz programa cjeloživotnog učenja, za koje je EU u ovom razdoblju izdvojila 13,7 milijardi eura, morali smo osnovati neovisnu agenciju za obrazovanje, odnosno Agenciju koja je odvojena od Ministarstva obrazovanja, a koja ja odgovorna EU. Mi smo formirali agenciju, ali nad kojom je Ministarstvo htjelo imati 'šapu'. Nakon jedno godinu i pol, stiglo je pismo iz Bruxellesa u kojem je stajalo, parafraziram – 'gospodo, nemojte se šaliti s nama, agencija mora bit neovisna i akreditirana'", otkrio je u razgovoru za crnogorsku Pobjedu veleposlanik Hrvatske u Crnoj Gori Petar Turčinović.

Kritike na adresu državne uprave

Naime, tema razgovora bila su Hrvatska iskustva s pregovaračkim procesom za ulazak u EU, a u svjetlu informacije kako je Crna Gora nedavno imenovala glavnog pregovarača. Crnogorske novinare zanimala su hrvatska iskustva. Veleposlanik Turčinović, govoreći o negativnim iskustvima, otkrio je i detalja kako smo ostali bez novca iz Fondova EU.

"Ta agencija nije do kraja profunkcionirala ni do danas. Da su poslušane sugestije EU, Hrvatska bi za cjeloživotno učenje dobila oko osam milijuna eura tijekom proteklih četiri godine. Mi smo ih izgubili jer državna uprava nije postupila na vrijeme i kako valja", rekao je Turčinović.

Također upozorio je Crnogorce da u pregovorima moraju biti iskreni, te da je u Hrvatskoj često viđao potrebu da se ispadne "lijep i pametan" kao i da se situacija prikaže bolje nego što jest.

Ne uljepšavajte situaciju, nepovjerenje vodi do monitoringa!

"To u prvom trenutku prolazi kod EU. Ali, njihovi eksperti imaju 'slonovsko pamćenje'. Jedanput kad nešto kažete da je napravljeno, makar i ovlaš, a kasnije se pokaže da nije, e onda se to izvlači vani", kaže Turčinović dodajući da onda dolazi do nepovjerenja u kompletnu pregovaračku strukturu.

"Onda ide pitanje zašto se krenulo tim putem, zašto nisu rekli onako kako je, bez obzira koliko je neka situacija teška i problematična. Jer, ako se tako postupi, onda se sa EU razgovara kako da se problem riješi", kaže Turčinović dodajući da neiskrenost dovodi do gubitka povjerenja, taj gubitak do jačeg monitoringa, težeg prolaza i gubitka vremena.

Pročitajte više