Hrvatski veterani pomažu u resocijalizaciji ukrajinskih branitelja

Hrvatski ratni veterani vratili su se u Hrvatsku iz Ukrajine nakon treće sesije pružanja pomoći ukrajinskim veteranima kroz program resocijalizacije koji su započeli prošle godine u Hrvatskoj u svrhu oporavka ukrajinskih branitelja.

Program resocijalizacije pokrenuo je ronilački klub hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI) Nemo-Adriatic u suradnji s ukrajinskim partnerom projekta UNBROKEN fondacijom, uz podršku Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH i Grada Lavova.

Resocijalizacija uz brojne edukacije i radionice, prijenos osobnog iskustva hrvatskih branitelja i psihološki segment, uključuje praktične aktivnosti, poput terapeutskog ronjenja i jahanja i timskog rada.

Zašto je osmišljen program resocijalizacije?

U sklopu programa resocijalizacije hrvatski i ukrajinski branitelji zasadili su stablo bukve i lipe ispred centra za rehabilitaciju i resocijalizaciju UNBROKEN u Lavovu kao doprinos hrvatskih veterana ukrajinskim veteranima koje je donirao Hrvatski šumarski institut.

Voditeljica projekta Andreja Vedrina objasnila je da je program resocijalizacije postavljen radi ovladavanja novim vještinama koje osnažuju osobnost branitelja, dok se prenošenjem znanja i iskustva hrvatskih branitelja ukrajinskim braniteljima senzibilizira i šira društvena zajednica za uključivanje u projekte i programe za njihov povratak u svakodnevne tokove civilnog života.

Osim toga, projekt povezuje udruge civilnog društva iz Ukrajine i Hrvatske.

Tko provodi program resocijalizacije?

Veleposlanica RH u Ukrajini Anica Djamić istaknula je da je gotovo svaka oblast u Ukrajini zainteresirana za takav program resocijalizacije.

Partner projekta s ukrajinske strane je UNBROKEN fondacija koja rehabilitira branitelje kroz programe osiguravanja visoko sofisticiranih proteza za branitelje s amputiranim udovima te ima niz programa resocijalizacije.

Program provode instruktori u projektu resocijalizacije, branitelji i članovi Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic, a sudionici programa su ukrajinski branitelji iz različitih postrojbi i brigada koji su od prvog dana na ratištu te su demobilizirani uslijed ranjavanja ili bolesti.

Pročitajte više