Hrvatski virolog objasnio izjavu o širenju koronavirusa koja je zbunila mnoge

Foto: HRT

MOLEKULARNI biolog Ivan Christian Kurolt nedavno je, gostujući u emisiji Otvoreno, izjavio da je otkriveno da se koronavirus ne širi respiratorno. Ta je izjava zbunila mnoge, a on je danas objasnio što je točno pritom mislio.

Kaže da se nespretno izrazio.

"U tom trenu se nisam uspio sjetiti hrvatskog prijevoda riječi 'airborne'. Naime, radili smo nevjerojatnim tempom od veljače, slobodan dan i ne pamtim, ali nadamo se da smo ipak odradili naš udio da se savlada ova epidemija. Ipak, previše posla nosi puno dobra, ali i malo umora u večernjim satima, kao što je kasnovečernje gostovanje u emisiji. Ako sam pritom nekog zbunio, dopustite da pojasnim - naravno da se radi o respiratornom virusu. Ali čini se da je vjerojatniji kapljični prijenos kod virusa SARS-CoV-2 nego aerosolni", ističe Kurolt za Dnevnik.hr.

Maske i dalje dobra zaštita

''Ovo nije neko veliko otkriće, možda bi se moglo nazvati spoznajom. Svakako za većinu pučanstva puno ne mijenja, ali postoji mogućnost da će se malo olakšati rad medicinskog osoblja s pacijentima i obradu njihovih uzoraka'', objasnio je ovaj stručnjak.

Dodao je da su maske i dalje dobra zaštita, posebice za zaražene osobe koja nošenjem zaštitne maske sprječavaju širenje virusa i zaraze na druge osobe, što je posebno važno u onim slučajevima kada ljudi ni ne znaju da su zaraženi.

Pročitajte više